Hlavní obsah

V mešitách se musí používat němčina, navrhne tajemník CSU

– Berlín

Generální tajemník německé vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Andreas Scheuer chce navrhnout nový zákon o islámu, který by mimo jiné zapověděl financování mešit ze zahraničí a přikázal, aby se v mešitách po celé zemi používala němčina. Působit by v nich mohli jen imámové, kteří jsou vzděláni v Německu. Tím by se podle Scheuera zabránilo tomu, aby byly do země importovány zahraniční hodnoty.

Foto: Profimedia.cz

Mešita v německém Welzheimu

Článek

Přední představitel bavorské CSU, která je sesterskou stranou CDU kancléřky Angely Merkelové to ve středu řekl v rozhovoru pro deník Die Welt. Podle něj je potřeba kritičtěji vystupovat proti politickému islámu.

"Financování mešit nebo islámských školek ze zahraničí, například z Turecka nebo Saúdské Arábie musí skončit," řekl Scheuer. Podle něj je také třeba, aby všichni imámové byli vzděláni v Německu, což by podle něj přispělo k tomu, aby neprosazovali hodnoty "importované" ze zahraničí.

Státní ministryně pro migraci, uprchlíky a integraci Aydan Özoguzová zastupující ve vládě sociální demokracii (SPD) Scheuerovy návrhy odmítla. Podle ní náboženské záležitosti řeší ústava. "Islám je součástí Německa. Převážná většina muslimů přísluší k našemu svobodnému a demokratickému právnímu řádu," řekla listu Passauer Neuen Presse.

Komentátoři zase v Schauerových slovech vidí snahu CSU sebrat vítr z plachet pravicově populistické straně Alternativa pro Německo (AfD), jejíž program je výrazně protiislámský.

Reklama

Výběr článků

Načítám