Hlavní obsah

Pohřběte už Lenina, přejí si Rusové. Za péči o mumii dá letos Kreml pět miliónů

Moskva

Udržování mumifikovaného těla bolševického vůdce Vladimira Iljiče Uljanova-Lenina přijde letos Kreml na víc než 13 miliónů rublů (téměř pět miliónů korun). Oznámila to ruská prezidentská ochranka FSO, která mauzoleum zakladatele sovětského státu na moskevském Rudém náměstí spravuje. Většina Rusů si přitom podle průzkumů přeje, aby Leninovo tělo bylo řádně pohřbeno.

Foto: Profimedia.cz

Mumifikované tělo Vladimira Iljiče Uljanova - Lenina v moskevském mauzoleu

Článek

Lenin zemřel v lednu roku 1924, debaty o odstranění jeho ostatků z moskevského mauzolea se vedou od poloviny 80. let. Přestože většina ruských občanů se v průzkumech vyslovuje pro pohřbení Leninova těla do rodinného hrobu v Petrohradě, patriarcha ruských komunistů stále odpočívá v samém srdci Moskvy vystaven zrakům zvědavců.

Civilní pohřeb by Leninovi nejspíš dopřál i ruský prezident Vladimir Putin, který v této kauze bude mít podle ruských komentátorů nejspíš poslední slovo. Šéf Kremlu svůj negativní postoj k ruskému revolucionáři nijak neskrývá, nedávno o něm prohlásil, že v ruské říši způsobil rozvrat. [celá zpráva]

K výzvám k převezení mumifikovaných ostatků z Moskvy je ale Putin zdrženlivý. Opakovaně zdůrazňuje, že osud Leninových pozůstatků by neměl rozdělovat ruskou společnost.

Anketa

Měly by být podle vás Leninovy ostatky řádně pohřbeny?
Ano
82 %
Ne
18 %
Celkem hlasovalo 2696 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám