Hlavní obsah

Evropský parlament doporučil trvalé a plošné kvóty pro přerozdělování uprchlíků

Brusel
Aktualizováno

Evropský parlament v úterý přijal nezávazné usnesení volající po jednotném unijním azylovém systému. To by mělo zahrnovat i plošné přerozdělování migrantů na základě kvót. Europoslanci zároveň konstatovali, že Unie při zvládání migrační krize selhala, a vyzvali k přehodnocení takzvaného Dublinského systému.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Evropský parlament

Článek

„Evropský parlament bohužel schválil doporučení, aby byly zavedeny stálé kvóty i centrální unijní azylový systém, kdy o azylu bude rozhodovat EU. Byl jsem proti,“ informoval o usnesení na Twitteru český europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Evropský parlament doporučil osmadvacítce zřízení takzvaných hotspotů, tedy sběrných míst, odkud by měli být migranti distribuováni dál do osmadvacítky.

459 ku 206

Usnesení bylo přijato většinou 459 hlasů, 206 evropských poslanců bylo proti a 52 se hlasování zdrželo.

Evropská komise v současné době zvažuje změnu třetí dublinské dohody upravující to, který členský stát je odpovědný za vyřízení žádosti o azyl. Podle současných pravidel je žádost povinna posoudit ta země osmadvacítky, na jejíž území migrant vstoupil poprvé.

To se nelíbí zemím, jako je Řecko a Itálie, které jsou současnou migrační krizí postiženy nejvíce. Návrh nových pravidel slibuje Evropská komise předložit do léta.

Česko je proti a zkusí přesvědčit i V4

„Neexistuje žádné rychlé řešení, žádná kouzelná hůlka. Nepotřebujeme žádné další nouzové řešení, potřebujeme trvale udržitelný přístup do budoucna,“ hájila svůj návrh v Evropském parlamentu europoslankyně Roberta Metsolaová.

"Situace se výrazně změnila, zpráva je nerealistická a překonaná," oponoval návrhu český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle kterého je unijní model přerozdělování uprchlíků nerealizovatelný již proto, že sami uprchlíci nechtějí v Česku zůstat.

"Pouze zodpovědná a bezpečná Evropa může být solidární. Potřebujeme posílit pohraniční stráž, a ne přerozdělování uprchlíků," podpořil českého kolegu polský konzervativec Kazimierz Michal Ujazdowski. Anna Záborská z řad slovenských křesťanských demokratů argumentovala, že chudší polovina Unie nemůže trpět kvůli vynucované solidaritě s bohatší částí společenství.

"Pokud Británie zůstane v EU, nebude se moci vyhnout přerozdělování migrantů," varoval britský euroskeptik Gerard Batten, podle kterého jde o další důvod, proč by Britové měli v červnovém referendu hlasovat pro odchod z EU. "Přistěhovalectví je zlo, Evropanky by měly být plodnější," přizvukoval Lorenzo Fontana z italské Ligy severu.

Usnesení sice bylo přijato, nemá však žádný faktický právní dopad.

Související témata:

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

JUDr. Jiří Pospíšil

Česko ústy premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) předeslalo, že bude jednotný azylový systém a s ním související kvóty odmítat a bude se k podobnému kroku snažit přesvědčit i zbylé země Visegrádské čtyřky, tedy Slovensko, Polsko a Maďarsko. Z Varšavy už zaznělo, že bude taktéž proti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám