Hlavní obsah

Robotičtí zabijáci se mohou vymknout kontrole, varuje Human Rights Watch

Ženeva

Pokud lidé začnou používat naprogramované stroje určené k zabíjení, stanou se nebezpečnou součástí běžné výzbroje a budou rozhodovat o životě a smrti. Podle agentury AP to tvrdí světová nevládní organizace Human Rights Watch (HRW), která na v pondělí zahájeném zvláštním zasedání pořádaném OSN vyzvala k preventivnímu zákazu robotických zbraní.

Foto: Efren Lopez/U.S. Air Force photo/Handout, Reuters

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Článek

„Stroje dlouhá léta slouží jako válečné prostředky, ale lidé vždy rozhodovali, jak budou použity. Nyní jsme před skutečnou hrozbou, že lidé se vzdají své kontroly a přenechají rozhodování o životě a smrti strojům," varovala Bonnie Dochertyová z oddělení výzkumu zbraní HRW.

Vývoj střílejících robotů či robotických tanků schopných zasáhnout cíl či zabít člověka pouze na základě předprogramovaných údajů bez přímého lidského ovládání pokročil podle znalců tak daleko, že budou k dispozici v řádu let.

Současné týdenní zasedání pořádané OSN v Ženevě je již třetí konferencí na toto téma.

Zatímco část odborníků tvrdí, že používání robotických zbraní může vést k menšímu mrhání lidskými životy, již loni se proti jejich používání vyslovila skupina vědců a dalších osobností včetně Stephena Hawkinga či Elona Muska. Podle odpůrců robotických zbraní jsou velmi blízko jejich používání USA, Čína, Izrael, Jižní Korea, Rusko a Británie.

Reklama

Související témata:

Související články

Pizzu budou doručovat roboti

Americký podnik rozvážející pizzu Domino’s má jasno - budoucnost v doručování kulatého pokrmu je v rukou robotů. Svůj první test si robot odbyl v Austrálii...

Výběr článků

Načítám