Hlavní obsah

Nespokojený Kohl pozval Orbána

Právo, DPA, KOV

Ta zpráva přišla z německého Oggersheimu a byla nečekaná: oznamovala možnou cestu exkancléře Helmuta Kohla (86) za maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Krátce poté se objevila oprava z úst Kaie Diekmanna, exšéfredaktora a nynějšího vydavatele listu Bild, jenž s bývalým kancléřem na invalidním vozíku po boku ohlásil, že naopak přijede Orbán, a to jako exkancléřův host 19. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl se současnou kancléřkou Angelou Merkelovou na fotografii z roku 2012

Článek

Už první reakce vyvolaly rozpaky a především otázku, proč právě Orbán má být Kohlovým hostem. Místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová se v zastoupení kancléřky Angely Merkelové zmohla jen na větu: „Je to svobodný člověk a byl to světový politik.“

Mluvčí vlády Steffen Seibert k tomu dodal: „Někdejší kancléř má pochopitelně zcela svobodnou volbu při výběru návštěvníků nebo lidí, s nimiž se setká. Těší nás, jestliže mu jeho stav dovolí aktivní podíl na politickém životě.“

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu k národu

Jiní politici CDU se odmítli vyjádřit, ale i to stačilo ke spekulacím. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung k tomu poznamenal, že oficiální Berlín nechce velkou kritikou Orbánova pozvání přidat této události ještě větší důležitost.

Možné setkání s Orbánem je třeba hodnotit především jako Kohlovu demonstraci odmítnutí kroků své následovnice v úřadu a předsedkyně CDU Merkelové. Orbán je jedním z největších kritiků německé politiky vůči migrantům.

Bild pohotově připomněl Kohlův názor na evropskou politiku z jeho právě vycházející knihy, a to, že osamělá rozhodnutí, i když mohou vypadat zdůvodněně, musí patřit minulosti. Neměla by podle něj být v Evropě 21. století volbou, protože následky musí zpravidla nést celé evropské společenství. Tato slova jsou určena v Německu jediné osobě – kancléřce.

Sleduje zprávy a občas fotbal

Od října 2015 žije exkancléř opět ve svém domě v Oggersheimu a hlavně o něj pečuje manželka Maike Kohl-Richterová (52), jež zatím byla výhradně i jeho hlasem a rozhodovala, kdo bude v domě přijat a komu ona bude tlumočit exkancléřovy myšlenky. Ví se o ní, že Merkelovou nemusí.

Přístup do Kohlova domu je odepřen oběma jeho synům Walterovi (52) a Petrovi (51), jeho dlouholeté osobní sekretářce Julianě Weberové a dokonce jeho dlouholetému řidiči.

Kohl prozradil Bildu, že i když se mu těžko mluví a obtížně polyká, „trénuje téměř denně na ergometru“. Na televizi prý se dívá málo, a když, tak na zprávy a příležitostně na fotbal.

V doprovodu lékaře už podle těchto zpráv podnikl i několik výletů a o Vánocích navštívil známý dóm ve Špýru. A jako dárek si 3. dubna při narozeninách přál „sílu a ještě pár dobrých let“. Návštěva maďarského premiéra má pro něj být povzbuzením, protože ten ho už více než deset let obdivuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám