Hlavní obsah

Španělská policie odhalila síť obchodníků s orgány. Prodávali ledviny Bulharům

– Madrid

Španělská policie rozkryla případ „ilegální transplantační turistiky”. Vyšetřuje dvacítku lidí, včetně čtrnácti bulharských pacientů, kteří se měli dopustit falšování pracovních povolení, aby ve Španělsku dostali novou ledvinu. Hrozí jim za to od šesti měsíců do šesti let vězení. V pondělí o tom informoval španělský rozhlas Cadena Ser.

Foto: Reuters

Španělští policisté odvádějí podezřelého. Ilustrační foto.

Článek

Celá policejní operace nazvaná Renibus (latinsky ledvina) začala poté, co transplantační pobočka v Madridu upozornila na podezřele vysoký počet bulharských občanů zapsaných ve velmi krátké době na čekací seznam transplantací ledvin.

Policie během ročního vyšetřování zjistila, že k tomu využili zfalšovaná pracovní povolení.

Díky fiktivní práci pak 14 bulharských pacientů dostalo zdravotní kartu, která byla jejich vstupenkou do španělského transplantačního seznamu. Šesti nemocným se podařilo novou ledvinu získat, zbytek falešných pracovníků byl ze seznamu vyškrtnut.

Vyšetřovatelé se domnívají, že za případy zřejmě nestojí mafie. Šest lidí je ale v případu obviněno z toho, že figurovalo jako falešní zaměstnavatelé těchto pacientů.

Československo jako jeden z průkopníků

Podle ředitele Národního transplantačního centra Rafaela Matesanze kauza dokládá špatný stav bulharského zdravotnictví v tomto oboru. "V minulém roce uskutečnili v Bulharsku 58 transplantací ledvin, zatímco ve Španělsku jsme jich udělali na 2500," uvedl Matesanz. V Česku provedli lékaři loni na 450 takových transplantací.

První úspěšnou transplantaci ledviny ve světě uskutečnili američtí lékaři v Bostonu v roce 1954. Jen sedm let po nich se tato operace podařila v Československu ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, pacientka ale po dvou týdnech zemřela na infekci.

Za první úspěšnou transplantaci ledviny v tehdejší ČSSR je tak považována operace v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) z března 1966.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám