Hlavní obsah

V Idomeni se hromadí zítřejší džihádisté, varoval náměstek řeckého ministra

Atény

Narůstající beznaděj a hněv migrantů, kteří se tísní v provizorních uprchlických táborech bez jakékoli vyhlídky na cestu dál do Evropy, mohou vést k jejich radikalizaci a ochotě přidat se k islamistům. Ve stávající situaci navíc eskaluje napětí mezi Makedonií a Řeckem. Makedonie byla ještě před pár měsíci tranzitní zemí na takzvané balkánské trase, nyní už ale migranty nepouští.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Napětí v uprchlickém táboře Idomeni přetrváváVideo: AP

 
Článek

„To, co vidíme dnes, jsou zítřejší džihádisté,” varoval v řecké televizi Skai náměstek řeckého ministra vnitra Nikos Toskas. Policie proto podle něj musí postupovat při přesunu běženců a řešení jejich protestů nanejvýš uvážlivě.

Toskas dále vyzval k rozvážnému jednání bezpečnostních složek jen den poté, co se několik stovek migrantů z řeckého tábora Idomeni pokusilo násilím dostat přes makedonské hranice. Patrně proto, že někdo mezi běženci rozšířil mylnou informaci, že je hranice opět otevřená.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Uprchlíci zablokovali vlak na dráze z Řecka do Makedonie.

Makedonie podle Atén nepatří do EU ani NATO

Makedonská policie proti migrantům použila slzný plyn a podle řecké vlády také gumové projektily a zábleskové granáty. Zranění mezi běženci utrpělo na 300 lidí, většina měla dýchací obtíže. Zraněno však bylo i 23 makedonských policistů.

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos za to Makedonce tvrdě kritizoval. „S takovým jednáním vůči uprchlíkům nemá sousední země místo v EU ani v NATO,” řekl na tiskové konferenci. Skopje zase obvinilo Atény, že k vyostření situace přispěla nečinnost policistů na řecké straně hranice.

Řecké úřady se pokoušejí přesvědčit běžence, aby opustili provizorní tábory v Idomeni a také v přístavu Pireus a přesunuli se do ubytoven pro uprchlíky zřízených po celé zemi. Zatím se jim to příliš nedaří a migranti odmítají svá dočasná bydliště dobrovolně opustit.

V Idomeni znovu začaly protesty.

Zůstává 11 tisíc lidí

V Idomeni jich je stále kolem 11 tisíc a šéf regionu Christos Gudenudis naléhá na to, aby lidé z tábora odešli do konce tohoto měsíce. „Situace tam teď balancuje na ostří nože,” řekl v televizi Skai.

V pondělí dopoledne byla nicméně situace na řecké straně hranice poměrně klidná. Organizace Lékaři bez hranic, jejíž zástupci v táboře působí, ale po poledni na Twitteru napsali, že v oblasti se začíná opět zvyšovat napětí a že lidé začínají znovu protestovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám