Hlavní obsah

Belgie dopadla prchajícího teroristu z bruselského letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Terorista z bruselského letiště, který jako jediný bombu neodpálil a z místa zmizel, je muž marockého původu Mohamed Abrini, jehož policie zadržela v pátek. Potvrdila to belgická prokuratura. Kromě něj bylo zadrženo dalších pět lidí, tři z nich byli obviněni.

Foto: Handout, Reuters

Dosud neznámý muž v klobouku byl hledaný radikální islamista Abrini.

Článek

„Konfrontovali jsme ho s důkazním videomateriálem připraveným naším speciálním oddělením. Byl nucen se přiznat, že to je on,“ ohlásil v sobotu navečer mluvčí prokuratury.

Média už dříve spekulovala, že hledaný „muž v klobouku“ z letiště by mohl být Abrini. Nyní se vyšetřovatelům přiznal, že kabát po útoku hodil do popelnice a klobouk později prodal.

Policie po Abrinim pátrala už dříve, protože ho spojuje také s listopadovým terorem v Paříži, při němž radikální islamisté povraždili 130 lidí. Obětí v Bruselu, kde teroristé 22. března zaútočili na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalenbeek, bylo 32.

Prokuratura potvrdila už v pátek, že Abrini je mezi zadržovanými. [celá zpráva]

V sobotu pak oznámila, že v předchozí den bylo zadrženo celkem šest lidí. Kromě Abriniho byli z terorismu obviněni Bilal E.M., Hervé B.M. a Osama K., který měl bojovat za Islámský stát v Sýrii.

List De Standaard spekuluje, že šestým zadrženým je Bilal El Makhoukhi. Ten byl loni odsouzen k pětiletému trestu vězení za členství v radikální organizaci Sharia4Belgium (Šaría pro Belgii). Z nevyjasněných důvodů ho však předčasně propustili.

Další razie

Policie v Bruselu mezitím v sobotu odpoledne zahájila další razii. Ve čtvrti Etterbeek podle serveru deníku Le Soir zasahovalo několik desítek příslušníků speciálních jednotek, kteří však byli záhy odvoláni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní razie v BruseluVideo: AP

Policie nicméně oblast okolo Avenue Barracks uzavřela a i nadále ji hlídá. Důvod akce není znám, zadržen nikdo nebyl. Obyvatelé okolních domů byli evakuováni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám