Hlavní obsah

Churchillův tajemník. Arcibiskup z Canterbury teprve nyní zjistil, kdo byl jeho pravý otec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

O tom, kdo byl skutečně jeho otec, se teprve nyní dozvěděl arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Test DNA, který si nechal 60letý arcibiskup vypracovat, ukázal, že je potomkem osobního tajemníka expremiéra Winstona Churchilla.

Foto: Stringer, Reuters

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby

Článek

"Minulý měsíc jsem zjistil, že můj biologický otec není Gavin Welby, ale je to ve skutečnosti Sir Anthony Montague Browne. Je to pro mne obrovské překvapení," prohlásil šedesátiletý Welby, který vede 85 miliónů příslušníků anglikánské církve.

S pochybnostmi o otcovství Gavina Welbyho se na arcibiskupa obrátil konzervativní deník The Daily Telegraph. Na základě těchto informací se Justin Welby rozhodl pro test DNA.

Jeho vzorek byl porovnán se vzorkem Churchillova tajemníka a laboratorní rozbory ukázaly s 99,9779procentní pravděpodobností, že se jedná o otce a syna.

S tajemníkem spala těsně před svatbou

Welby ke kauze podotkl, že jeho matka Jane Williamsová a již zesnulý Gavin Welby byli v jeho dětství alkoholici. Matka se ovšem "alkoholu  již více než 48 let nedotkla".

Sama matka nynějšího arcibiskupa v reakci na zprávu přiznala, že s Gavinem Welbym měli "krátké, nefunkční manželství". Výsledek srovnávacího testu, který odhalil pravého otce jejího syna, byl ale pro ni "sotva uvěřitelný šok".

"Ačkoli moje vzpomínky na tehdejší události jsou jen matné, přiznávám, že ve dnech před mým velmi náhlým sňatkem, jsem, po vydatné podpoře alkoholem na obou stranách, spala s Anthonym Montaguem Brownem," citovala Williamsovou agentura Reuters. Poznali se na pracovišti, taky Williamsová totiž pracovala jako sekretářka Winstona Churchilla během jeho posledního období předsedy vlády.

Williamsová nyní dodala, že syn se narodil devět měsíců po její svatbě s Welbym v roce 1955 a že v roce 1958 byl s manželstvím konec.

Arcibiskup z Canterbury uvedl, že ho objev nijak zvláště nezměnil a ani nic nemění na jeho vztahu k matce. „Sám sebe opravdu poznávám skrze Ježíše Krista, ne skrze genetiku. Moje ztotožnění s ním se nikdy nezmění,” prohlásil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám