Hlavní obsah

V Belgii dopadli Mohammeda Abriniho podezřelého z podílu na útocích v Paříži

Brusel
Aktualizováno

V Belgii se podařilo dopadnout teroristu Mohammeda Abriniho, který je spojován s útoky v Paříži, uvedla v pátek televize VRT a později to potvrdila belgická prokuratura. Spekulovalo se, že utekl do Sýrie. Zatčeni byli další tři lidé, uvedl mluvčí prokuratury na tiskové konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Abrini na záběrech z kamery v obchodu na pumpě.

Článek

Jedenatřicetiletý Abrini, který je belgicko-marockého původu, byl dopaden v Anderlechtu. Byl na seznamu nejhledanějších osob.

Podle ní se nyní dále prověřuje, zda tento Belgičan marockého původu není i tajemným "mužem v klobouku" z březnových atentátů na bruselském letišti. Zatčeni dnes byli další tři lidé, uvedl mluvčí prokuratury na tiskové konferenci.

Podle agentury Reuters může být Abrini právě oním třetím neidentifikovaným mužem, který vezl nálože na bruselském letišti. V pátek byly zveřejněny nové fotografie muže v klobouku.

Foto: Handout, Reuters

Trojice podezřelý na záběru letištní kamery. Dva muži vlevo měli útoky spáchat, po třetím muži – v bílém plášti – se pátrá

Abrini doprovázel před atentáty do Paříže Salaha Abdeslama, který jako jediný útoky v Paříži přežil, když se neodpálil. Kamera ho zachytila 11. listopadu 2015 v u benzínové stanice v Ressons severně od Paříže, jak řídil Renault Clio, který byl použit během atentátů v Paříži. O pár hodin později byli oba zpátky v Bruselu, přijeli cliem a seatem.

Abdeslam zmíněným cliem vezl v den útoku atentátníky, kteří se odpálili u fotbalového stadiónu. Seat použila skupina, která střílela na restaurace.

Podle VRT byl zatčen v pátek i další podezřelý Osama K., který je spojován s útoky v bruselském metru. Zřejmě jde o člověka, který byl v den útoků v Bruselu spatřen u stanice Pétillon. Tento muž měl vazbu na Khalida El Bakraouiho, který se odpálil na stanici bruselského metra Maalbeek.

Atentáty v Belgii spáchané 22. března měly 32 oběti.

Tajemná role Abriniho

Podíl Abriniho na pařížských útocích, při kterých teroristé zabili 130 lidí, je nejasný. Jeho příbuzní tvrdí, že v době útoků byl v Bruselu. Podle listu The Guardian se zřejmě podílel na plánování a logistice.

Abriniho mladší bratr v roce 2014 zahynul v Sýrii, když bojoval v ozbrojené islamistické skupině vedené Abdelhamidem Abaaoudem, který byl zřemě hlavou skupiny. Byl zabit při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis.

Abrini byl od dětství kamarádem Salaha Abdeslama, který byl nedávno také zatčen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám