Hlavní obsah

Poláci mají nejraději Čechy

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Nejoblíbenějším národem Poláků jsou Češi. Vyplývá to z výzkumu Ústavu pro výzkum veřejného mínění (CBOS), který dával respondentům na výběr ze sedmadvaceti národností a etnických skupin.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sympatii k Čechům vyjádřila přesně polovina oslovených Poláků. Druzí se umístili Italové (49 %) a třetí Slováci (48 %).

K oblíbeným národům Poláků patří podle zmiňovaného průzkumu také Britové, Španělé, Američani, Maďaři, Nizozemci a Švédi, kterým vyjádřilo sympatie 41 až 47 procent respondentů.

O něco hůře dopadli v polském žebříčku Němci, Řekové, Litevci, Ukrajinci a Bulhaři. Pomyslný palec nahoru obdrželi v 26 až 37 procentech případů.

Neoblíbení Arabové a Romové

Jednoznačnou nepřízeň pociťují Poláci k Arabům a Romům. Antipatie jim vyjádřilo shodně 67 procent oslovených. Vztah Poláků k Arabům se od loňska zhoršil o patnáct procent. Poláci nemají rádi ani Rusy (50 %), Rumuny (47 %), Turky (45 %) a Židy (37 %).

CBOS uskutečňuje průzkumy obliby národností od roku 1993. Češi a Slováci patří k dlouhodobě nejoblíbenějším.

Reklama

Související témata:

Související články

Polsko chce po Česku 368 hektarů území

Po více než půlstoletí se znovu vynořil polský požadavek na územní narovnání s Českem. Problém se odvíjí od roku 1958, když Praha vyšla vstříc žádosti Varšavy...

Výběr článků

Načítám