Hlavní obsah

Děkovný inzerát Lubitzových rodičů rozčilil blízké příbuzné obětí

Právo, DPA, vpl

Krátké vyjádření vděku zveřejněné v místních novinách rodiči Andrease Lubitze, druhého pilota aerolinií Germanwings, který záměrně navedl Airbus A 320 do skal v Alpách, a zabil tak všech 150 lidí na palubě včetně sebe, vyvolalo v Německu bouřlivou a rozhněvanou diskusi.

Foto: Stringer, Reuters

Andreas Lubitz během půlmaratónu v roce 2009

Článek

„Chtěli bychom poděkovat každému, kdo nás podporoval a pomáhal nám v roce plném hrůzy, strachu, nedůvěry, neklidu, ochromení, zoufalství a žalu, s nimiž jsme se museli vyrovnávat, s tou obrovskou ztrátou a se vším, co se stalo. Ztratili jsme milého a drahocenného člověka,“ napsali rodiče a bratr v inzerátu v listě Rhein-Zeitung.

„Své zavražděné děti můžeme bohužel navštívit jen u jejich hrobů. A Lubitzova rodina ho označí za drahocenného člověka. Její text se překvapivě ani slůvkem nezmiňuje o těch, jež chladnokrevně zabil. Náš hněv se teď ani nedá vyjádřit prostými slovy,“ řekl listu Bild zdrcený otec jedné z obětí.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Archivní snímek francouzského četníka u trosek airbusu ve francouzských Alpách.

24. března 2015 nastoupilo na linku Germanwings z Barcelony do Düsseldorfu 46 žen, 80 mužů, 16 dětí a dva kojenci. Spolu se šesti členy posádky se tak počet lidí na palubě zaokrouhlil na 150.

Když airbus vystoupal do výšky 11 500 metrů, odešel pilot Patrick Sondenheimer na toaletu. Lubitz se zamkl v kabině, snížil výšku, přidal na rychlosti a navedl stroj mezi štíty hor. V 10.41 hod. nrazil s airbusem do horského masívu Massif des Trois-Évêchés v jižních Alpách mezi obcemi Le Vernet a Prads-Haute-Bléone. Nikdo nepřežil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před rokem naletěl pilot Lubitz s letadlem do francouzských AlpVideo: Reuters

Dosavadní vyšetřování ukazuje, že hned několik lékařů mohlo zakázat Lubitzovi létání, a mohli tak zabránit havárii. Měli totiž informace o Lubitzově špatném psychickém stavu.

Anketa

Považujete poděkování Lubitzových rodičů za morální?
Ano
13,9 %
Ne
86,1 %
Celkem hlasovalo 151 čtenářů.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320. Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám