Hlavní obsah

Dohoda EU s Tureckem zabrala, za den připlulo jen 68 migrantů

– Atény • Aktualizováno

Počet uprchlíků, kteří připlouvají z Turecka do Řecka, se výrazně snížil. Za posledních 24 hodin dorazilo touto cestou na řecké ostrovy v Egejském moři 68 běženců, o den dříve jich bylo 225. Informovala o tom agentura Reuters. Ještě v únoru byl přitom denní průměr přílivu běženců skoro 2000 lidí. Narůstá ovšem počet žádostí o azyl v Řecku, kvůli čemuž nestíhají Řekové lidi do Turecka vracet.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V pondělí začalo Řecko vracet uprchlíky do Turecka na základě dohody EU s Ankarou. První den se návrat týkal 202 běženců, z nichž většina byla z Pákistánu a Afghánistánu. [celá zpráva]

V úterý ani ve středu se tímto směrem neuskutečnil žádný přesun, další skupina asi 200 migrantů měla podle původních odhadů být deportována do Turecka v pátek. Ani tento přesun se ale neuskuteční a pauza ve vracení uprchlíků potrvá asi dva týdny, ohlásila řecká diplomacie.

Jako důvod pozastavení deportací uvádí agentury mimořádné zvýšení žádostí o azyl, s nímž se nyní potýkají řecké úřady.

Naučili se žádat o azyl

Podle regionální guvernérky pro řecké ostrovy v Egejském moři Christiany Kalogirosové totiž teď skoro všichni nově příchozí žádají o azyl v Řecku, což dříve většina z nich nedělala a pokračovala dál do Evropy. Podle nové legislativy trvá vyřízení žádosti o azyl včetně odvolání zhruba devět dní.

Na základě dohody EU s Ankarou vrací od pondělka Řecko do Turecka migranty, kteří od 20. března připluli do Řecka z Turecka a nepožádali v zemi o azyl nebo ho nedostali. Od tohoto data dorazilo do Řecka asi 6000 běženců.

Za každého Syřana má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl. Přesuny do zemí EU rovněž začaly v pondělí, kdy jen do Německa bylo posláno 78 Syřanů z Turecka. Z řeckých ostrovů do Turecka ale byli v pondělí přepraveni jen dva Syřané.

Podle odhadu krizového štábu je nyní v Řecku na 53 tisíc běženců, kteří se tam nahromadili poté, co země na takzvané balkánské trase začaly v únoru omezovat přechod migrantů přes svá území a nakonec cestu uzavřely. Loni přes ni přišlo do Evropy přes milión lidí.

Anketa

Věříte, že dohoda EU s Tureckem přispěje k řešení migrační krize?
Ano
7,5 %
Ne
92,5 %
Celkem hlasovalo 318 čtenářů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám