Hlavní obsah

Turecká vláda chystá zákon o zbavování občanství stoupencům terorismu

Ankara

Turecko začne pracovat na novém zákonu, podle kterého budou zbaveni tureckého občanství lidé podporující terorismus. Prohlásil to podle agentury Reuters turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Podle kritiků návrhu může být nový zákon zneužit ke stíhání odpůrců tureckého prezidenta.

Foto: Hakan Goktepe/Prime Ministers Press Office/Handout, Reuters

Předseda turecké vlády Ahmet Davutoglu

Článek

Ke zvážení možnosti zbavit tureckého občanství stoupence Strany kurských pracujících (PKK) vyzval v úterý prezident Recep Tayyip Erdogan. PKK, která přes třicet let bojuje za autonomní Kurdistán a práva Kurdů v Turecku, považuje Turecko, EU i USA za teroristickou organizaci. [celá zpráva]

Minulý měsíc ale prezident Erdogan vzbudil rozruch tím, že vyzval k rozšíření definice teroristických činů i na jednání kompliců teroristů.

Terorističtí novináři

Za ty by podle kritiků návrhu mohli být režimem označeni i politici či novináři, kteří podporují větší práva Kurdů či volají po zastavení operací armády na jihovýchodě Turecka.

Turecká justice například v současnosti vede soudní řízení se třemi akademiky, které viní z "teroristické propagandy". Té se měli dopustit tím, že veřejně přečetli deklaraci vyzývající k ukončení vojenských operací na jihovýchodě Turecka. [celá zpráva]

V tomto regionu žije převážně kurdské obyvatelstvo a armádní složky v oblasti již několik měsíců vedou ofenzívu proti PKK. Při bojích tam ale umírají i civilisté.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vyšetřování úniku osobních údajů 50 miliónů Turků se týká databáze, kterou hackeři nedávno zveřejnili na internetu. Podle agentury AP jde o jeden z největších úniků informací tohoto druhu. Údaje se týkají asi 62 procent turecké populace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám