Hlavní obsah

Je suis Panama. Charlie Hebdo žertuje o „fiskálním terorismu”

Paříž

Kauza takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers), jež se týká převodů peněz do daňových rájů a v níž figuruje řada politiků i celebrit z celého světa, inspirovala také karikaturisty. Poslední číslo francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo vyšlo s ironickou titulní stránkou, na níž drží demonstrující boháči transparenty s nápisem „Je suis Panama”.

Foto: Charlie Hebdo, Novinky

Titulní stránka nejnovějšího vydání satirického magazínu Charlie Hebdo

Článek

Na titulní stránce nejnovějšího vydání týdeníku Charlie Hebdo pod titulkem Fiskální terorismus nesou boháči transparenty, na nichž kromě "Je suis Panama" stojí slogany jako "Stejně se nebojíme" či "Nezmění náš způsob života", tedy parafráze hesel, kterými lidé v Evropě vyjadřovali odhodlání nenechat se zastrašit terorismem.

Kauza Panamské dokumenty vypukla tuto neděli, když světová média zveřejnila informace z miliónů dokumentů, které unikly z právní firmy Mossack Fonseca. [celá zpráva]

Vyplývá z nich, že tato panamská firma pomáhala tisícům bohatých lidí obcházet daňové zákony. V kauze figuruje řada celebrit i vysokých státníků, islandského premiéra Sigmundura Davída Gunnlaugssona již stála funkci. [celá zpráva]

Je suis...

Hesly "Je suis Charlie" či "Je suis Paris" vyjadřovali loni lidé solidaritu s oběťmi teroristických útoků ve Francii. Nejprve to bylo loni v lednu poté, co islámští radikálové postříleli v Paříži v budově týdeníku Charlie Hebdo a poblíž 12 lidí. V listopadu si pak lidé na sociálních sítích či na ulicích heslem "Je suis Paris" připomínali památku 130 obětí pařížských atentátů, které má na svědomí organizace Islámský stát.

Podobný výrok použil již v roce 1963 tehdejší americký prezident John Kennedy u berlínské zdi, když německy řekl "Jsem Berlíňan". Po nedávných útocích v Bruselu zase americký ministr zahraničí John Kerry při návštěvě belgické metropole prohlásil vlámsky a francouzsky "Jsem Bruselan".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám