Hlavní obsah

Odešli bez jediného slova. Přijatí křesťanští uprchlíci ze Sýrie utíkají z Polska

– Varšava
Novinky, Pavol Minárik

Loni v červenci přijalo Polsko 160 syrských křesťanů, kteří prchali před válkou. Ujaly se jich katolické farnosti po celé zemi a společně s místními samosprávami jim poskytly ubytování, stravu, zajistily školu pro děti a výuku polštiny. Do dvou měsíců jich - obvykle pod rouškou noci - polovina odešla do Německa. Dnes jich už v Polsku zbývá jen pár.

Foto: Profimedia.cz

Mladý syrský inženýr na snímku z července 2015 hovoří s novináři na letišti ve Varšavě poté, co země přijala skupinu 150 křesťanských uprchlíků ze Sýrie.

Článek

„Přijali jsme je s otevřenou náručí a srdcem, poskytli jim nový byt s kompletním vybavením. Zajistili jim stravování. Dětem i rodičům jsme pomohli při výuce polštiny a hledali pro ně zaměstnání,“ řekl serveru Natemat.pl kněz Ryszard Adamczyk ze západopolského města Srem nedaleko Poznaně.

„Vypadalo, že se u nás cítí dobře. Jedné noci ale odešli bez jediného slova. Ostatně jako většina syrských rodin, které nedávno přišly do Polska,“ řekl rozhořčený listu Rzeczpospolita.

Zbylo jich méně než pětatřicet

Koncem roku podle polského deníku zůstávalo na území Polska už jen 35 syrských křesťanů z původních 160. Nyní jich je tam patrně ještě méně.

Příchod syrských křesťanů za lepším životem zorganizovalo občanské sdružení Estera za přispění státu. Podle původního plánu se mělo do Polska přemístit celkem 1500 syrských křesťanů. I sdružení přístup Syřanů zklamal.

„Nemuseli do Evropy po moři, neriskovali životy a ani neskončili v utečeneckých táborech jako jiní migranti. Do Polska jsme je přepravili leteckým speciálem, potom jim poskytli bezpečné a důstojné podmínky. Ale ani to evidentně nestačilo, aby nešli dál,“ řekl mluvčí nadace Przemyslaw Kawalec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám