Hlavní obsah

Kamery v Maďarsku kontrolují rychlost, ale také pásy a telefonování

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Řidiči by si při cestě do Maďarska měli dávat velký pozor na dodržování dopravních předpisů. Od úterý v zemi funguje 365 tzv. inteligentních radarů, které neměří pouze rychlost, ale kontrolují také používání bezpečnostních pásů, telefonování za volantem, platnou technickou či emisní kontrolu.

Inteligentní kamery v MaďarskuVideo: TV Markíza

 
Článek

Nejnižší možná pokuta je v Maďarsku 30 tisíc forintů (asi 2700 Kč). „Ty kamery údajně snímají až na 400 metrů. Bude to zbytečně stresující,“ řekl slovenské televizi Markíza jeden z maďarských řidičů.

Kamery většinou nejsou na rovných a přehledných úsecích dálnic, které vedou skrz Maďarsko.

Foto: police.hu

Umístění kamer v Maďarsku

Radary s kamerami fungují i v ČR, využívají se většinou jen k měření rychlosti. Další kamery se používají na křižovatkách, monitorují jízdu na červenou.

Rychlostní limity jsou v Maďarsku stejné jako v ČR, tedy 130 km/h na dálnici 90 km/h mimo obec a 50 km/h v obci. Po rychlostních silnicích je možné jet 110 km/h. Svícení je povinné.

Na dálnicích se platí mýtné v podobě časově omezených „známek”, které jsou však virtuální. Dají se koupit na internetu či na maďarských benzínových pumpách.

Co radary kontrolují
rychlost
používání bezpečnostních pásů
telefonování za volantem
platnou technickou či emisní kontrolu
jízdu na červenou
přejetí plné čáry
jízdu v pruhu určeném pro autobusy

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám