Hlavní obsah

Světové výdaje na zbrojení poprvé od roku 2011 mírně stouply

Stockholm

Světové výdaje na zbrojení loni poprvé od roku 2011 mírně stouply, když země vydaly na nákup armádní výzbroje celkem 1,7 biliónu dolarů (asi 40 biliónů korun), zhruba o jedno procento více, než v roce 2014. Ve své zprávě to uvedl švédský Mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Vozidla se systémem protivzdušné ochrany S-400 běloruské armády

Článek

Za mírným zvýšením zbrojních výdajů stojí podle SIPRI zejména trvalý růst armádních rozpočtů v Asii a v některých státech Blízkého východu, ale také ve východní Evropě.

Více zbraní - celkem o 13 procent - nakoupily v Evropě zejména země sousedící s Ruskem a Ukrajinou jakou jsou Estonsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko. Naproti tomu armádní rozpočty států na západě Evropy klesly o 1,3 procenta.

Nejvíce peněz na obranu loni opět s velkým náskokem vynaložily Spojené státy, ačkoli jejich výdaje klesly o 2,4 procenta. Na druhém místě skončila Čína, kde se výdaje naopak o 7,4 procenta zvýšily, více peněz na zbraně vydala i Saúdská Arábie (nárůst 5,7 procenta) a Rusko (nárůst 7,5 procenta).

"Výdaje na zbrojení v roce 2015 odrážejí dlouhodobý trend," uvedl programový ředitel SIPRI Sam Perlo-Freeman.

Podle něj je na jednu stranu zřejmé, že rozpočty ovlivňují právě probíhající konflikty a napětí, na druhou stranu se ale na výdajích stále podepisují nízké ceny ropy. Právě příjmy z ropy totiž v minulosti v zemích, které tuto surovinu ve velkém exportují, vedly k rapidnímu zvyšování výdajů na obranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám