Hlavní obsah

Deportace migrantů začala, dvě stovky mužů z Pákistánu a Bangladéše se vrací do Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Až 750 migrantů by mělo být v první skupině lidí, jejíž přesun do Turecka v rámci dohody mezi EU a Ankarou podle agenturních zpráv začal v pondělí ráno na řeckém ostrově Lesbos. Deportace by mělo provádět hned několik tureckých lodí pod vedením unijní pohraniční agentury Frontex. Stanice BBC s odkazem na očité svědky napsala, že na trajektech plujících z ostrova Lesbos bylo „velké množství lidí”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Deportace migrantů do Turecka začala, vypluly první loděVideo: Reuters

 
Článek

Za přísných bezpečnostních opatření bylo podle agentury AP za úsvitu za asistence zaměstnanců unijní pohraniční agentury Frontex přepraveno k lodím prvních více než 130 migrantů. Agentura Reuters s odvoláním na svědky uvedla, že z ostrova Lesbos vypluly směrem do tureckého města Dikili dvě lodě.

Podle vládního zmocněnce pro uprchlíky Jorgose Kyritsise, jehož citovala agentura AP, bylo ráno deportováno 136 migrantů z ostrova Lesbos a 66 z nedalekého ostrova Chios. Migranti jsou přepravování do tureckých měst Dikili a Çeşme. Jako první odpluli podle Kyritsise ti, kteří nepodali žádost o azyl nebo pocházejí z bezpečných třetích států. Podle mluvčí Frontexu Ewy Moncureové je většina migrantů z Pákistánu a Bangladéše. Na palubě jsou podle agentury DPA jen muži.

Další skupina již během pondělka podle mluvčí řecké policie z ostrova Lesbos nepojede. "Nejprve musí být zpracovány podané žádosti o azyl," řekla mluvčí reportérům na ostrově Lesbos. Proto je nutné, aby byli ze států EU posláni další experti.

Foto: Reuters

První vlna uprchlíků by se z Lesbu do tureckého přístavu Dikili, kde má vyrůst jedno ze dvou tureckých přijímacích zařízení pro navrácené běžence, měla přepravit od pondělí do středy. Dá se tedy očekávat převoz zhruba 250 lidí denně. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na italsko-rakouských hranicích proti plánovaným kontrolám se zvrtla v potyčky s policiíVideo: Reuters

Stovky obyvatel Dikili o víkendu demonstrovaly proti umístění běženců ve městě. Proti navracení uprchlíků jsou i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a organizace na ochranu lidských práv, podle nichž dohoda EU s Tureckem porušuje mezinárodní právo.

Foto: Reuters

Příslušník evropské pohraniční stráže Frontex eskortuje migranty z ostrova Lesbos na trajekt.

Sami migranti si podle BBC stěžují, že je o tom, co se s nimi bude dít dál, nikdo neinformuje.

Související témata:

Foto: OSN, Novinky

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle dohody migranti, kteří připluli po 20. březnu z Turecka a v Řecku nezískají azyl, budou vráceni do Turecka. Od 20. března bylo na řeckých ostrovech zadrženo více než 4000 migrantů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám