Hlavní obsah

Dánsko chce zakázat imámům kázat radikální postoje

– Kodaň

Dánská vláda chce zpřísnit zákony, aby zabránila islámským duchovním v zemi kázat radikální postoje. Ve středu to podle portálu The Local oznámil dánský premiér Lars Lökke Rasmussen.

Foto: Jitendra Prakash, Reuters

Muslimové při modlitbě. Ilustrační foto

Článek

„V Dánsku máme kazatele, kteří ve skutečnosti zneužívají naše svobody, když kážou o nenávisti,” řekl Rasmussen. Jeho pravicová menšinová vláda již jednala s opozičními předáky o možnostech, jak imámům znemožnit hlásání radikálních postojů.

Mezi návrhy je mimo jiné po vzoru Británie ustavení seznamu nežádoucích osob, které nebudou smět do země přicestovat. Vláda chce také prověřit, zda by bylo možné prohlásit za nelegální takové projevy, které by podkopávaly dánské zákony. Dalším opatřením by mohl být úřední zákaz pro vybrané osoby navštěvovat místa bohoslužeb.

Rasmussen také řekl, že duchovní, kteří nerespektují základní normy dánské společnosti, by měli být v budoucnu zbaveni práva oddávat snoubence.

V televizi vyzýval k ukamenování

V posledních týdnech se v Dánsku diskutuje o situaci v některých mešitách, jejichž představitelé nerespektují dánské zvyklosti. Debaty podnítil mimo jiné i dokumentární pořad stanice TV2 s názvem Mešity za závojem. V dokumentu byl například imám, který v mešitě Aarhusu kázal o tom, že žena by měla být za mimomanželský sex ukamenována. Obhajoval rovněž bití dětí, pokud se nechtějí modlit, či usmrcení toho, kdo zabije muslima.

V reakci na pořad se v Aarhusu sama rozpustila komise pro šaríu, která rozhodovala, zda se páry podle islámského práva mohou rozvést. Po odvysílání dokumentu místní radnice stáhla svou podporu pro plánovanou výstavbu velké mešity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám