Hlavní obsah

FBI zkoumá datové stopy teroristů z Bruselu

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) na žádost belgických kolegů analyzuje data z notebooků i mobilních telefonů džihádistů použitých při přípravě atentátů v Bruselu. Belgické úřady zaslaly do USA kopie dat jak z mobilů, tak pevných disků laptopů.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Televize RTL ve středu sdělila, že notebook nalezený v bytě v ulici Rue Max Roos v bruselské čtvrti Schaerbeek obsahoval zašifrované informace o přístupu k sídlu belgického premiéra a k velvyslanectví USA.

„Při dešifrování těchto dat Belgičanům pomohla FBI,“ dodala RTL. [celá zpráva]

Policie bude moci provádět razie bez omezení

Výbor pro boj s terorismem belgického parlamentu ve středu schválil návrh zákona, který umožní v případě podezření ze spáchání závažného trestného činu vykonávat domovní prohlídky bez časového omezení.

Televize RTBF připomněla, že současné zákony zakazují razie v nočních hodinách – od 21.00 do 05.00 hodin s výjimkou případů drogové kriminality. Časové omezení zabránilo provést prohlídky v bruselské čtvrti Molenbeek v době, kdy se tam po atentátech v Paříži skrýval Salah Abdeslam, jediný žijící přímý pachatel.

Atentátník se vydával za fotbalistu

Khalid Bakraoui, který se vyhodil do vzduchu na stanici metra Maelbeek, používal identitu fotbalového internacionála Ibrahima Maaroufiho (27). Podle RTBF není jasné, jak se dostaly dokumenty fotbalisty, rodáka marockého původu, do rukou teroristy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Obnova bruselského letiště potrvá měsíce

Měsíce bude trvat, než se podaří opravit budovu terminálu a plně obnovit provoz na bruselském letišti Zaventem. Uvedla to v úterý BBC s odvoláním na jeho...

Výběr článků

Načítám