Hlavní obsah

Po uzavření balkánské cesty zažívá Itálie znovu nápor migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Zatímco počet nových běženců v Řecku v uplynulých dnech výrazně poklesl, prudce narostl počet migrantů připlouvajících z Libye do Itálie. Tamní pobřežní stráž v pondělí uvedla, že jen za poslední dva dny vyzvedla ve Středozemním moři 1482 lidí. Upozornil na to server EUobserver.

Foto: Antonio Parrinello , Reuters

Běženci v sicilském pobřežním městě Pozzallo

Článek

Počet migrantů připlouvajících do Itálie z Libye je v letošním roce o 42,5 procenta vyšší než ve stejném období vloni, upozornil už minulý týden Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Italové od Nového roku zaregistrovali více než 15 000 nově příchozích.

Tento nárůst podle EUobserveru kontrastuje s úbytkem nových běženců v Řecku, který je opatrně dáván do souvislosti s dohodou EU s Tureckem. [celá zpráva]

Server poznamenal, že někteří analytici v souvislosti s uzavíráním tzv. balkánské migrační trasy upozorňovali na možný nárůst počtu běženců jinde, a předně v Itálii.

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian v té souvislosti minulý týden varoval, že v Libyi se nachází okolo 800 000 běženců připravených vydat se do Evropy, ačkoliv libyjské námořnictvo to označilo za značně nadsazené.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Podle německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung ale hledají pašeráci lidí i jiné trasy. Deník ve svém nedělním vydání uvedl, že pašerácké gangy například nabízejí cestu z Řecka přes Jaderské moře do Itálie. Požadují za to 3000 až 5000 eur (až 135 000 korun).

Reklama

Související články

DOKUMENT: Text dohody mezi EU a Tureckem

Dohoda, ke které dnes dospěly členské státy Evropské unie a Turecko a která má přispět ke zmírnění nekontrolovaného toku migrantů do Evropy, má podle dokumentu...

Výběr článků

Načítám