Hlavní obsah

To není terorista, ale idiot, uvedlo egyptské ministerstvo k únosci letadla

Larnaca
Aktualizováno

Jeden z pasažérů unesl v úterý v Egyptě Airbus A320 s dalšími 62 lidmi na palubě. Letadlo společnosti EgyptAir na vnitrostátní lince Alexandrie–Káhira následně přistálo na Kypru. Únosce hrozil odpálením výbušnin připásaných k tělu, pak ale téměř všechny rukojmí propustil. Panují zmatky ohledně motivu i počtu lidí, kteří zůstávají na palubě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Unesené letadlo přistálo v kyperské Larnace, většina rukojmích byla propuštěnaVideo: Reuters

 
Článek

Kyperské úřady potvrdily, že motiv únosu byl osobní. Kyperský prezident Nikos Anastasiadis řekl v Bruselu podle AFP: „Únos není spojen s terorismem.”

Následovalo vyjádření egyptského ministerstva zahraničí: „Není to terorista, je to idiot. Teroristé jsou blázni, ale nejsou hloupí. Tenhle chlapík je.” Výrok citoval list The Daily Telegraph. Egyptský úředník ho pronesl poté, co se ukázalo, že únos zřejmě souvisí se sporem únosce s exmanželkou, s níž se chce setkat.

Podle kyperských médií už byla na letiště přivezena žena s malým dítětem, napsala agentura AFP.

Následně se ale také objevila zpráva o tom, že muž požaduje propuštění žen vězněných v Egyptě.

Zmatek nad zmatek

Celý únos provází řada nejasností a protikladných informací.

Identita únosce byla potvrzena až napodruhé. Nějakou dobu se uvádělo se, že jde o čtyřicetiletého profesora Ibrahima Samahu, který spojem letěl. Ten ale airbus neunesl.

Pro stanici BBC však událost popsal: „Nevěděli jsme, co se děje. Nastoupili jsme do letadla a byli jsme překvapeni, že si posádka vzala všechny naše pasy, což je na domácím letu neobvyklé. Po chvíli jsme zjistili, že stoupáme. Pak jsme se dozvěděli, že letíme na Kypr. Posádka nám napřed řekla, že letadlo má problém, a až později jsme se dozvěděli, že bylo uneseno.”

Původně se uvádělo, že únosce má 27 let, je z Libye a studuje medicínu na univerzitě v americké Atlantě.

Teprve o několik hodin později uvedla kyperská i egyptská vláda, že jde o muže jménem Sajf Eldin Mustafa.

Osobní motiv

Muž převzal kontrolu nad strojem v 8.30 hodin místního času. Zhruba o 20 minut později letoun přistál na letišti v kyperské Larnace.

Okolo 9.00 hodin SEČ únosce začal propouštět zadržované ženy a děti. Kyperská televize následně oznámila, že byli propuštěni všichni lidé až na čtyři členy posádky a tři pasažéry, údajně cizince.

Cizinců přitom bylo na palubě víc, egyptská strana informovala o 28 lidech z USA, Velké Británie, Nizozemska, Belgie, Francie, Itálie, Řecka a Sýrie.

„Žádní Češi v letadle nejsou,” sdělila Novinkám mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Unesený egyptský airbus na Kypru

Aerolinie EgyptAir únos potvrdily.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Policejní vyjednavač nastupuje do uneseného letadla.

Podle některých zpráv chtěl únosce původně letět do Istanbulu, ale kapitán to vyloučil s ohledem na nedostatek paliva. Letoun proto požádal o zvláštní povolení k přistání na Kypru a Kypřané přistání povolili.

Úřady následně ohlásily, že mají „dobře podložené podezření“, že byl stroj unesen. K airbusu byla povolána speciální policejní jednotka a vyjednavači a policie zřídila dva krizové štáby, jeden přímo na letišti. Letiště bylo uzavřeno a ostatní lety byly odkloněny na letiště v Pafosu.

Místní média i letecká společnost EgyptAir upozorňovaly, že by únosce mohl mít výbušniny připásané k tělu, alespoň takto muž hrozil kapitánovi letadla. Stanice SkyNews Arabia ale později ohlásila, že se žádné výbušniny na palubě nenašly.

Trasa letu egyptského airbusu z Egypta na Kypr

Foto: Profimedia.cz

Letiště v kyperské Larnace

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320. Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám