Hlavní obsah

Uděláme z vašich žen vdovy a z dětí sirotky, vyhrožuje na novém videu IS belgický džihádista

Aktualizováno

Neuplynul ani týden od sebevražedných atentátů v Bruselu a islámští radikálové hrozí dalšími krvavými údery. Na videu šéf policie Islámského státu Abú Hanífa al-Baljiki (známý také jako Hicham Chaib) vyhrožuje dalšími atentáty, napsal v neděli belgický list De Standaard.

Foto: repro Twitter

Vagón bruselského metra rozmetaný po teroristickém útoku

Článek

Video začíná varováním ve francouzštině, že Bruselské atentáty byly jen předzvěstí, varováním před tím, co teprve přijde. Pozornost si ale zasluhuje především druhá polovina videozáznamu, kde vystupuje sám al-Baljiki.  „V této zprávě se zaměřím na obyvatelstvo Belgie, belgickou vládu, Evropu, celý svět a celou koalici bojující proti Islámskému státu,“ říká al-Baljiki vlámskou nizozemštinou.

Poté se věnuje koaličním náletům. „Jak všichni moc dobře víte, létáte nás sem každý den bombardovat se svými F-16. Otázka zní: Přineslo vám to něco? I přes denní útoky zde muslimové žijí velmi spokojeně. Jeden útok na vás a najednou žijete ve strachu. Váš stav ohrožení stoupne na stupeň číslo 4, což je maximum,“ pokračuje džihádista. Vzhledem k těmto slovům se bezpečnostní analytici domnívají, že záznam byl nahrán dříve, než se staly bruselské útoky a belgická vláda zvýšila stupeň teroristického ohrožení země. V pátek ho opět snížila na stupeň číslo tři.

Lekce z Paříže

A potom zazní jasná výhružka. „Tuto zprávu mířím na belgickou vládu, která selhala. Copak jsme vás nevarovali? Z pařížské lekce jste se nepoučili. Stále se snažíte bojovat proti islámu a muslimům. Proto bych řekl, že útoky v Bruselu sklízíte, co jste si vlastníma rukama zaseli,“ míní al-Baljiki.

„Jako vy bombardujete naše muslimy vašimi F-16, my zabíjíme vaše lidi. Jako z našich žen děláte vdovy, my budeme dělat vdovy z vašich žen. A jako děláte sirotky z našich dětí, my budeme dělat sirotky z vašich dětí,“ prohlásí na konec.

Snímek končí vraždou klečícího vězně, údajně špióna, kterého al-Baljiki zabije dvěma ranami z pistole, zatímco je vidět arabský nápis o tom, že boj bude pokračovat „přímo ve vašich zemích“.

Abú Hanífa al-Baljiki byl bodyguardem a pravou rukou Fouada Belkacema, mluvčího salafistické organizace Sharia4Belgium, která byla loni prohlášena za teroristickou organizaci a Belkacem odsouzen na dvanáct let do vězení.

Al-Baljiki poté odjel do Sýrie, přidal se k Islámskému státu a pracoval na několika propagandistických videích. Postupem času stoupal v hierarchickém žebříčku IS, až to „dotáhl” na šéfa náboženské policie islamistů hisbah, která dohlíží na uplatňování práva šaría.

Reklama

Výběr článků

Načítám