Hlavní obsah

Lichtenštejnský kníže Hans Adam II. dostane sudetoněmeckou Karlovu cenu

Letošní sudetoněmeckou Karlovu cenu dostane lichtenštejnský kníže Hans Adam II. Oznámil to na svých internetových stránkách Sudetoněmecký landsmanšaft (SL), který každý rok toto ocenění pojmenované po císaři Karlu IV. uděluje.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Lichtenštejnský kníže Hans Adam II.

Článek

Podle mluvčího SL Bernda Posselta si lichtenštejnský panovník cenu zaslouží jako „přesvědčený a kritický Evropan, který vyslal výrazné impulzy pro porozumění mezi národy ve střední Evropě“. Hans Adam II. se vždy zasazoval proti nacionalismu a za lepší integraci Evropanů do nadnárodního společenství, dodal Posselt.

„Po letech napětí, které souviselo s vyhnáním a vyvlastněním i lichtenštejnských občanů poválečným Československem, se Hansi Adamovi II. zpracováním společných dějin a péčí o spojující historicko-kulturní kořeny podařilo docílit pokroku v procesu porozumění mezi (Lichtenštejnským) knížectvím a Českou republikou,“ píše se dále v prohlášení SL.

Kníže převezme cenu v sobotu 14. května, v den 700. výročí narození Karla IV., na tradičních sudetoněmeckých dnech, které se letos konají v Norimberku. SL svou Evropskou cenou Karla IV. vyznamenává osobnosti, které se podle něj nejvíce zasloužily o posílení spolupráce mezi národy a státy střední Evropy.

Hans Adam II. stojí v čele Lichtenštejnského knížectví od roku 1989. Podle lichtenštejnské ústavy mu náleží mj. tituly vévody opavského a krnovského.

Rod Lichtenštejnů vlastnil v bývalém Československu rozsáhlé majetky. Po 2. světové válce mu byly zkonfiskovány na základě dekretů prezidenta Edvarda Beneše, protože Lichtenštejnové tehdy byli považováni za kolaboranty. Podle historiků jsou ale důkazy o jejich údajné spolupráci s nacisty sporné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám