Hlavní obsah

Teroristé plánovali útok na belgickou jadernou elektrárnu

Policie začala vyšetřovat 11 pracovníků belgické jaderné elektrárny Tihange, napsal v pátek server britského deníku Daily Mail. Jedna z vyšetřovacích verzí vychází z teorie, že islamisté si našli mezi zaměstnanci spojence, kteří jim měli pomoci ukrást jaderný materiál, aby si později sestrojili vlastní bombu. Druhá varianta počítá přímo s útokem na jadernou elektrárnu.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Tihange

Článek

Faktem je, že bruselští teroristé projevovali o jaderné elektrárny zájem. Bratři Khalid a Brahim Bakraouiovi, kteří se v úterý odpálili na letišti a v metru v Bruselu, sledovali šéfa belgického střediska pro výzkum jaderné energetiky (SCK/CEN) a natáčeli si ho skrytou kamerou.

Vyšetřovatelé se domnívají, že tato aktivita bratrů byla jen přípravou pro jeho únos, aby si na něm vynutili přístup do belgických jaderných zařízení. „Teroristická buňka naivně věřila, že ho bude moci využít k průniku do laboratoře a tam získat nukleární materiál k výrobě bomby,“ řekl vyšetřovatel Claude Moniquet.

Policejní zátahy na buňky islamistů a zavedení přísnějších bezpečnostních opatření v jaderných elektrárnách teroristy donutily, aby své plány přehodnotili, respektive opustili, domnívají se vyšetřovatelé. Útoky místo toho provedli na stanici metra Maelbee a na letišti Zaventem, tedy na místech, kde nebyly tak přísné bezpečnostní kontroly. Zahynulo přes třicet lidí, dalších 260 bylo zraněno.

Pokud by se teroristům podařilo jejich plány uskutečnit a zaútočit na belgická jaderná zařízení, vedlo by to ke katastrofě. Elektrárny stojí v hustě obydlené oblasti, nedaleko hranic s Německem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám