Hlavní obsah

Maďarská vláda odsouhlasila balíček protiteroristických zákonů

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapešť

Maďarská vláda dala ve středu zelenou balíčku protiteroristických zákonů. Na jeho základě bude možné například odposlouchávat telefony, sledovat e-maily a bankovní konta občanů. Nyní ho bude projednávat parlament, k jeho prosazení bude potřeba i hlasů opozice.

Foto: MTI

Zleva ministr vnitra Sándor Pintér, mluvčí vlády Zoltán Kovács a ministr obrany István Simicskó

Článek

Ministr obrany István Simicskó požádal opozici o spolupráci, protože přijetí kompletního protiteroristického balíčku si vyžádá změnu ústavy. Vládní strana FIDESZ sice má v parlamentu většinu, ale nemá dostatek hlasů, aby mohla sama změnit ústavu.

„V současné situaci potřebujeme konsenzus,“ řekl maďarský ministr vnitra Sándor Pintér. Současně zdůraznil, že k odposlouchávání telefonů bude i nadále potřebný souhlas soudu.

V případě teroristické hrozby by však mohl stát omezit komunikaci mezi občany na SMS zprávy, aby mobilní sítě nebyly přetíženy a byly k dispozici oficiálním úřadům.

„Události v Bruselu prokázaly souvislost mezi terorismem a migrační vlnou,“ konstatoval Pintér.

Terorismus spojují s muslimy

Až 64 procent Maďarů spojuje terorismus s muslimy. Podle průzkumu agentury Nézőpont považuje 58 procent Maďarů muslimy za násilnější ve srovnání s ostatními lidmi. Plných 27 procent lidí si myslí, že islám je hlavním důvodem, proč se mladí muslimové žijící v západní Evropě přidávají k teroristickým organizacím.

Foto: MTI

Transportéry maďarské policejní protiteroristické jednotky před budapešťským letištěm

Téměř 73 procent Maďarů se domnívá, že muslimové, kteří v posledních letech přišli do Evropy, se nebudou schopni začlenit do evropských společenství. Až 56 procent Maďarů má obavy, že muslimové se mohou stát většinovou skupinou v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám