Hlavní obsah

V Libyi čeká 800 tisíc běženců na cestu do Evropy

Paříž

V Libyi čeká nyní 800 tisíc běženců na to, aby se vydali na cestu do Evropy. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP s odvoláním na francouzského ministra obrany Jeana-Yvese Le Driana.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Migranti hledají nové cesty pro cestu do Evropy.

Článek

Ministr v rozhovoru pro francouzské rádio Europe 1 kritizoval situaci kolem protipašerácké mise Sophia, která operuje mezi Libyí a Itálii od loňského léta a podílí se na ní dvacítka států EU. Mise ale nemá přístup do libyjských pobřežních vod, neboť Libyí zmítá občanská válka.

V této souvislosti Le Drian řekl, že „v Libyii čekají statisíce na příhodnou chvíli, aby se mohly dostat do Evropy“. Ministra se vzápětí novinář zeptal, zda počet 800 tisíc běženců je reálné číslo. Le Drian odpověděl: „Jedná se o odpovídající počet migrantů“.

Hledají nové trasy

Po uzavření takzvané balkánské cesty analytici varovali, že migranti budou k cestě do Evropy využívat jiné trasy. Jednou z nich je cesta přes politicky a ekonomicky rozvrácenou Libyi, odkud by běženci přepluli Středozemní moře a přes Španělsko a Itálii se dostávali do vysněného Německa či Skandinávie. [celá zpráva]

Touto cestou se dostalo loni do Evropy na 154 tisíc běženců, letos jich připlulo za necelé tři měsíce podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) asi 14 tisíc.

Libye se propadla do chaosu po pádu diktátora Muammara Kaddáfího, jehož svrhla lidová revoluce v roce 2011. V zemi postupně vznikla dvě mocenská centra. Tripolis a podstatnou část západní Libye ovládá islamistická vláda a parlament, východní část země je pod kontrolou mezinárodně uznávané vlády podporované parlamentem v Tobrúku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám