Hlavní obsah

Svědectví z Bruselu: Bomba si nevybírá. Zasévá smrt bez ohledu na národnost a náboženství

Právo, Kateřina Farná (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Bruselské oběti úterních krvavých atentátů dostávají po téměř dni a půl svá jména, s nimiž na veřejnost pronikají jejich tváře a osobní příběhy. Ukazuje se, že mezi mrtvými nejsou jen běloši nemuslimského vyznání, jejichž smrt si jistě přáli sebevražední atentátníci provolávající Alláha a bojující za takzvaný Islámský stát. Bezprostředně to poznala i dopisovatelka Práva.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Tryzna za oběti útoků v Bruselu

Článek

Bomby vzaly život i Arabům, lidem s muslimskou vírou, kteří byli ve špatnou dobu na tom nejhorším místě.

Smrt si zkrátka nevybírá. Naděje, že pohřešovaná matka tří dětí žije, ve středu kolem 15. hodiny definitivně skončila. Mladá žena marockého původu zemřela přímo v jednom z nejvíce zasažených vagónů metra u stanice Maalbeek. Údajně stála tak blízko vedle atentátníka, který se odpálil, že identifikace jejího těla byla velmi složitá.

Zůstaly po ní tři děti. Synové. Ten nejmladší jménem Shaine, chlapeček s neodolatelně krásnýma očima a havraními vlasy, nedávno oslavil druhé narozeniny. Matka ho vodila do jeslí, kam vodím své dítě i já.

Podobné naděje postupně vyhasínají v mnoha rodinách nejen v Belgii, protože oběti pocházejí z nejrůznějších krajin světa.

Také v řadě bruselských kanceláří už přestávají věřit, že přijde pozitivní zpráva o jejich pohřešovaných spolupracovnících nebo šéfech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry od stanice bruselského metra krátce po výbuchuVideo: AP

Lidé vyjadřují solidaritu po celém světě. V bruselských ulicích visí z oken a balkónů vlajky, město se ponořilo do státního smutku. Ti, co nemusejí v Bruselu zůstat, odjíždějí nebo z nejbližších letišť odlétají nejen na svátky domů. Kdo má na výběr, pracuje z domova a vyhýbá se městské hromadné dopravě.

Černé úterý tak vystřídala neméně černá středa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám