Hlavní obsah

Jako by se propadla, dvojčata z Bruselu jsou stále nezvěstná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Mezi těmi, kdo se v úterý ráno nacházeli v odletové hale bruselského letiště, když udeřili teroristé, byla dvojčata Sascha a Alexander Pinczowští. Sourozenci jsou doteď vedeni jako nezvěstní. Když vybuchly bomby, telefonovali zrovna otci.

Foto: Yorick Jansens/Pool, Reuters

Záchranáři před letištní halou v Bruselu, poničenou výbuchem

Článek

„Znělo to, jako by spadli do příkopu,“ popsal pro BBC poslední vteřinu telefonátu otec, který pracuje jako pedagog v nizozemském Maastrichtu. Dvojčata otci volala, že dorazila na letiště a čekají na odbavení.

Sourozenci se vraceli do New Yorku, kde žije jejich matka. Na Facebooku stále visí její úterní výzva: „Stále hledáme Alexandera Pinczowského a jeho sestru Saschu. Jsou nezvěstní od ranního útoku na bruselském letišti“.

Foto: Facebook Saschi Pinczowské

Sascha Pinczowská

Děti v poslední chvíli odběhly

Belgické úřady postupně potvrzují totožnost obětí útoků na letišti a v metru. První potvrzenou obětí byla 37letá Peruánka Adelma Tapia Ruizová, matka tříletých dvojčat. Obě holčičky přežily jako zázrakem.

Těsně před tím, že než atentátníci aktivovali rozbušky, které mohli mít ukryté v černých rukavicích na rukou, se totiž děti rozběhly po letištní hale a jejich otec a manžel Ruizové Christophe Delcambe odběhl za nimi, aby se jim nic nestalo. Jedno z dvojčat zranil výbuch lehce na ruce.

Foto: Profimedia.cz

Adelma Marina Tapia Ruizová

Rodina směřovala na Velikonoce za sestrou Ruizové, která se v New Yorku učí na kuchařku. Jejich bratr na Facebooku napsal: „Je stále těžší pochopit, jak osud sebral život milované osoby. Je to velmi složité popsat bolest, kterou zažíváme, ale vím, že jako starší bratr se musím snažit“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry od stanice bruselského metra krátce po výbuchuVideo: AP

Dělal jsem, co jsem musel, říká řidič

Na letišti zemřelo nejméně 14 lidí, v metru, kde bomba zcela rozmetala druhý vagón soupravy chystající se vyjet ze stanice Maalenbeek, pak dalších 20. Veřejnoprávní stanice RTBF ve středu chválila duchapřítomného řidiče, který hned zastavil a běžel pomáhat zraněným.

„Dělal jsem, co jsem musel. Nic mi nebylo, nebyl jsem zraněný. Postupoval jsem okamžitě podle předpisů, to je všechno, co mohu říct,“ prohlásil Christian Delhasse.

Belgie ve středu uctila oběti minutou ticha a drží třídenní smutek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám