Hlavní obsah

Abdeslam tvrdí, že plánoval teroristické útoky v Bruselu

– Brusel • Aktualizováno

Salah Abdeslam, který se podílel na listopadových teroristických útocích v Paříži, u výslechu policii tvrdí, že měl v plánu podniknout nové útoky z Bruselu. Oznámil to v neděli belgický ministr zahraničí Didier Reynders. Policie bere jeho slova vážně, protože na místech, kde se pohyboval, byla nalezena „spousta zbraní”.

Foto: BFMTV, Reuters

Salah Abdeslam na záběru kamery z čerpací stanice. Policii se mu dařilo unikat několik měsíců

Článek

"Byl připraven znovu začít něco z Bruselu, a možná je to pravda," citovala ministra agentura AP.

Zadržený si navíc kolem sebe vytvořil novou síť spolupracovníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie odvádí Salaha AbdeslamaVideo: Reuters

O ty předchozí přišel 13. listopadu při útocích v Paříži, které stály životy 130 osob. Sám Abdeslam se měl původně vyhodit do povětří u fotbalového stadionu Stade de France, kde byla nalezena těla tří jiných sebevražedných atentátníků.

Pak ale od tohoto záměru upustil. Oznámil to v sobotu žalobce sodkazem na výslech. Abdeslamův právník Sven Mary se chce proti chování žalobce Francoise Molinse právně bránit. Podle něj bylo chybou, že veřejně vystoupil a řekl takové věci.

Policie Abdeslama zatkla v pátek při akci v bruselské čtvrti Molenbeek společně s dalšími čtyřmi lidmi, včetně tří členů rodiny, která ho ukrývala.

Další muž vystupující pod několika jmény, například Amín Šukrí, byl obviněn stejně jako Abdeslam z podílu na mnohonásobné vraždě v rámci teroristického činu a z podílu na aktivitě teroristické skupiny.

Abdeslam je ve vazbě. Francie, kde útoky spáchal, bude žádat jeho vydání. To může trvat 60 dní, zřejmě ale ještě o měsíc déle, protože Abdeslam do Francie být vydán nechce a pravděpodobně se odvolá.

Reklama

Výběr článků

Načítám