Hlavní obsah

V Istanbulu útočil Islámský stát

• Aktualizováno

Za sobotním sebevražedným atentátem, při němž zemřeli v Istanbulu čtyři lidé, stojí příslušník takzvaného Islámského státu (IS). V neděli to uvedl turecký ministr vnitra Efkan Ala. Útok podle něj spáchal muž narozený v roce 1992 ve městě Gaziantep na jihovýchodě země. Vyšetřovatelé k tomu dospěli na základě analýzy DNA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v Istanbulu si vyžádal několik obětí Video: Reuters

 
Článek

Útok v sobotu dopoledne ochromil centrum evropské části Istanbulu, protože pachatel se odpálil na pěší zóně v rušné ulici Istiklal poblíž Taksimského náměstí. Kromě atentátníka zemřeli další čtyři lidé - tři Izraelci a jeden Íránec. Dva ze zabitých Izraelců měli i americké občanství.

Zranění utrpěly téměř čtyři desítky osob, v nemocnicích je podle čerstvých údajů ministerstva zdravotnictví dosud 15 zraněných lidí.

Identifikovaný atentátník byl na seznamu hledaných osob podezřelých z napojení na teroristické organizace, ale úřady měly za to, že pobývá v Sýrii a pohřešuje se. Byl členem IS.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Ulice Istiklal, na níž došlo k výbuchu.

Teroristická organizace Islámský stát měla na svědomí i předchozí sebevražedný útok v Istanbulu - v lednu se atentátník odpálil u skupiny turistů v centru města, zemřelo dvanáct německých občanů. Turecko zažilo v posledních měsících celou sérii teroristických útoků. Naposledy útočili sebevražední atentátníci v neděli 13. března v Ankaře, kde zemřelo 37 lidí.

Turecké bezpečnostní složky jsou po sobotním útoku v pohotovosti a úřady mimo jiné zakázaly některé plánované oslavy kurdského Nového roku. Německo oznámilo, že jeho zastupitelské úřady, které byly kvůli teroristické hrozbě uzavřeny ve čtvrtek, zůstanou zavřené i v pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám