Hlavní obsah

Při havárii autobusu ve Španělsku zemřelo 13 studentů, jeden Čech je zraněný

Aktualizováno

Při nedělní ranní nehodě autobusu na severu Španělska nedaleko Tarragony zemřelo 13 lidí. V autobuse cestoval i jeden český student, je zraněn lehce. Prvotní informace uváděly 14 mrtvých. Autobus vezl zahraniční studenty z výměnného programu Erasmus, informoval katalánský regionální ministr vnitra Jordi Jané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při nehodě autobusu ve Španělsku zemřelo 14 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury EFE plně obsazený autobus vezl více než padesátku studentů, kteří se vraceli z lidových slavností ve Valencii.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Místo nehody

Řidič podle katalánské televizní stanice TV3 ztratil kontrolu nad řízením. Nejprve narazil do svodidel po pravé straně silnice, následně řidič strhl řízení tak prudce, že se dostal do protisměru, kde se srazil s protijedoucím vozem. V osobním voze byly zraněny dvě osoby, uvádí BBC.

Na místo se sjely hasičské i sanitní vozy, zranění zamířili do blízkých nemocnic. Podle deníku El País jsou čtyři ze 43 zraněných ve vážném stavu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Havarovaný autobus

Podle listu El Mundo byli mezi studenty v autobuse mimo jiné mladí lidé ze Švýcarska, Norska, Británie, Turecka a Ukrajiny. Server Express uvádí také studenty z Peru, Polska, Palestiny, Německa, Maďarska, Itálie a Nového Zélandu.

V autobuse, který tragicky havaroval ve Španělsku, byl i jeden český univerzitní student. Podle konzulky ČR Adély Sýkorové byl lehce zraněn, ošetřili ho v nemocnici. Informace o zraněném Čechovi přišla v neděli odpoledne, hned po ranní nehodě konzulka sdělila, že v autobuse pravděpodobně žádný Čech nebyl.

Mluvčí bezpečnostních složek pro místní rozhlasovou stanici uvedl, že všechny oběti byly ženy.

Foto: Albert Gea, Reuters

Záchranáři na místě nehody

Řidič autobusu patřil podle zpráv ke zkušeným, za 17 let praxe nikdy nebyl zapojen do dopravní nehody. Prvotní příčinou nehody se zdá být lidská chyba, mechanická závada není pravděpodobná, uvedl španělský ministr vnitra Fernandez Diaz.

Nehoda se stala brzy ráno na dálnici AP7, což je hlavní pobřežní středomořský silniční tah spojující Španělsko s Francií. Autobus podle agentury AP patřil španělské společnosti z městečka Mollet del Valles poblíž Barcelony. Vezl studenty z výletu do Valencie, kde se konaly populární slavnosti Las Fallas, jež jsou i na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám