Hlavní obsah

EU se s Tureckem dohodla na podmínkách vracení běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie se v pátek s Tureckem dohodla na podmínkách vracení běženců do Turecka. Potvrdili šéfové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker. Dohoda mluví o přijetí 72 000 Syřanů v Evropské unii a o dalších třech miliardách eur pro Turecko.

Foto: ČTK/AP

Zleva turecký premiér Ahmet Davutoglu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem

Článek

Přijetí návrhu dohody ze strany EU nejprve ohlásil český premiér Bohuslav Sobotka. „Všichni nelegální migranti, kteří dorazí do Řecka z Turecka, budou vráceni zpět,“ oznámil.

Pravidla se mají začít uplatňovat v noci z neděle na pondělí, potvrdil už dříve mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

Summit se protáhl, čekalo se na potvrzení ze strany tureckého premiéra Ahmeta Davutoğlua.

Syřany s právem na azyl přímo z Turecka

Turecko podle dohody bude brát běžence z Řecka zpět. EU se zavazuje, že za každého vráceného Syřana převezme z Turecka jiného syrského uprchlíka, který má právo na azyl. Cílem je zabránit lidem, aby podnikali život ohrožující cestu a plavbu na starý kontinent a vkládali svůj osud do rukou kriminálních živlů.

Dohoda stanovuje, že EU převezme nanejvýš 72 000 syrských migrantů. Budou zařazeni do programů přerozdělení, které už byly odhlasovány, uvedla ČTK.

Evropští lídři s tureckým premiérem řešili několik sporných bodů. Ankara si řekla o další finanční pomoc z EU, která jí loni slíbila tři miliardy eur pro příští dva roky na pomoc s migranty, kterých Turecko na svém území hostí okolo tří miliónů. Turecko nově žádalo další tři miliardy a dostane je.

Další spor se točil kolem tureckého požadavku na otevírání nových kapitol přístupových rozhovorů. S tím nesouhlasil Kypr. Vyjednavači se nakonec dohodli pouze na otevírání kapitoly, která se týká opatření ohledně financí a rozpočtu. Tato kapitola bude otevřena do konce června.

Zcela zohledněn nebyl původní požadavek Turecka na dřívější zrušení víz pro turecké občany cestující do EU. Ankara chtěla, aby byla víza zrušena už v létě. Evropská komise hovořila o říjnovém termínu. Nyní upozornila, že pokud chce Turecko bezvízový styk dřív, musí urychlit reformy a splnit množství požadavků do konce dubna. [celá zpráva]

 

Anketa

Souhlasíte s ústupky EU Turecku výměnou za to, že přijme zpět uprchlíky z Řecka?
Ano
3,2 %
Ne
96,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13686 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám