Hlavní obsah

Francouzská mládež může kvůli výjimečnému stavu kouřit v areálech škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Výjimečný stav, který ve Francii platí od pařížských teroristických útoků z loňského listopadu, vedl k nečekané úlevě pro školní mládež; nezletilí studenti se mohou z bezpečnostních důvodů oddávat kuřácké vášni přímo v areálech vzdělávacích zařízení, nejčastěji na venkovních sportovištích, kam zaměstnanci škol nainstalovali popelníky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zakouřit si ve škole, to ušetří spoustu času. Nemusíte běhat před bránu a zase zpátky, abyste stihli další hodinu. Je to praktické a mnohem méně stresující,“ pochvaloval si při rozhovoru s reportérem britského deníku The Guardian patnáctiletý hoch, jenž si nepřál být jmenován, protože matka o jeho zálibě v tabáku neví.

To jeho sedmnáctiletý spolužák byl odvážnější, prozradil křestní jméno Karim a svěřil se, že kouří už rok. Také on nechtěnou benevolenci francouzské vlády ke kouření mládeže ocenil. „Normálně se rád projdu ven, abych se nadýchal čerstvého vzduchu. Teď nás ale učitelé překvapivě nechávají kouřit na dvorku,” citoval jej deník.

Jako za války

To, že bylo studentstvu ze dne na den umožněno kouřit v areálech škol, patří podle listu k nejpodivnějším dopadům výjimečného stavu, který ve Francii platí už čtyři měsíce a vzhledem k tomu, že riziko teroru trvá i nadále, zřejmě jen tak platit nepřestane.

Něco takového země galského kohouta nepamatuje do padesátých let minulého století, kdy vypukla alžírská válka o nezávislost, poznamenává Guardian.

K poněkud méně úsměvným dopadům výjimečného stavu platí především domovní prohlídky bez soudního příkazu i dohledu nebo uložení domácího vězení, aniž by tomu předcházel jakýkoliv soudní proces. Podle dostupných statistik musí trávit veškerý čas doma na 290 nikdy neodsouzených lidí, uvedl deník.

Za to už si Paříž vysloužila kritiku OSN i lidskoprávních aktivistů, kteří upozorňují zejména na to, že jsou v současných podmínkách diskriminováni muslimové.

Ke zmiňovaným teroristickým útokům v Paříži došlo 13. listopadu loňského roku a útočníci, hlásící se k Islámskému státu, při nich povraždili 130 lidí.

Poslední atentátník Salah Abdeslam, který policii unikal, byl v pátek zadržen v Bruselu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám