Hlavní obsah

Za pár hodin můžeme být zpět v Sýrii, upozornil Putin při vyznamenávání vojáků

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek v Kremlu udělil vyznamenání skupině vojáků, kteří se vrátili ze Sýrie. Prohlásil při tom, že ruské síly jsou připraveny se do Sýrie vrátit, pokud to bude nutné. Intervence podle něj stála Rusko 33 miliard rublů (12 miliard korun).

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin věří v politické řešení krize v Sýrii, ale upozornil, že stažené ruské síly by se mohly vrátit, a to „za pár hodin“.

Rusům se podle Putina podařilo splnit hlavní cíl, a tím bylo posílení syrské armády, kterou bude Moskva nadále podporovat. Prezident také poznamenal, že syrská operace byla pro ruskou armádu dobrou prověrkou. Bojová prověrka je podle něj vždycky lepší než cvičení při manévrech.

V držení Rusů v Sýrii zůstávají námořní a letecká základna Tartús a Hmejmím, takže v zemi také zůstanou ruští vojáci. Rusové dokonce v Sýrii nasazují nejmodernější vrtulníky.

Moskva bude také dál útočit na pozice Islámského státu, za který podle vyjádření ministerstva vnitra bojuje 3417 ruských občanů.

Intervence stála podle Putina 33 miliard rublů, další náklady si ale vyžádá doplnění zbrojního arzenálu.

Budou chtít federaci?

Putin už v pondělí prohlásil, že stažení ruských sil by mohlo uspíšit uzavření dohody o míru v Sýrii. Jednání v Ženevě pokračují. [celá zpráva]

K otázce budoucnosti Sýrie se ve čtvrtek vyslovil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Podle něj by měla Sýrie zůstat v dosavadních hranicích: „Je důležité, aby Sýrie zůstala jednolitým státem.“ Nevyloučil ale možnost federativního uspořádání. O tom by ale podle něj měli rozhodnout sami syrští občané.

Související témata:

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Šéf Kremlu Vladimir Putin během tiskové konference

Foto: Ali Jarekji, Reuters

ČTVRTEK: Syřanka žijící v Jordánsku ukazuje prsty malované barvami státní syrské vlajky na protest proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi před ambasádou v Ammánu.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Zástupci tří kurdských regionů na severu Sýrie ve čtvrtek odhlasovali vytvoření federálního systému. Syrská vláda to odsoudila jako protizákonný krok.

Reklama

Související články

Putin nařídil stahování ruských sil ze Sýrie

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil stažení hlavní části ruských sil ze Sýrie. Stahování začne v úterý. Uvedla to agentura Reuters. O ruském kroku následně...

Výběr článků

Načítám