Hlavní obsah

Razie po celém Německu, policie si došlápla na neonacisty

Berlín

Německá policie rozjela rozsáhlou razii proti buňkám neonacistické organizace Weisse Wölfe Terrorcrew (Bílí vlci). Ta plánovala útoky na azylová centra pro migranty a měla v programu nastolení diktátorského režimu ve stylu Hitlerova Německa. Úřady ji proto zakázaly a striktní protiextremistickou politiku vlády následně potvrdila policejní operace.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zásahová jednotka německé policie. Ilustrační foto

Článek

Zátah na šestnáct špiček ve středu zakázaných Bílých vlků se rozběhl v deseti spolkových zemích naráz.

„Vzkazuji krajně pravicovým extremistům: Stát vás sleduje. Jdeme po vás. Rozhodně a tvrdě,“ varoval neonacisty německý ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Jádro neonacistické organizace, která fyzicky napadala své odpůrce i policisty a plánovala útoky na obydlí přistěhovalců, podle ministra tvořilo celkem pětadvacet lidí. Kolik z nich bylo zadrženo, ale Maiziere neupřesnil.

„Zákaz souvisí se snahou (Bílých vlků) rozpoutat pouliční rozbroje. Jedná se o jasný a silný signál vyslaný krajně pravicovým extremistům. Je to důležité opatření namířené proti podněcování k nenávisti,“ dodal dále německý ministr vnitra.

Detektivové už během operace zabavili blíže nespecifikované množství zbraní, počítačových disků a propagačních materiálů extrémní pravice.

Útoků na azylová centra přibývá

Útoky na azylová centra se s tím, jak se prohlubuje migrační krize, v posledních měsících v Německu množí. Úřady už proto uvrhly do ilegality několik neonacistických organizací.

V lednu tohoto roku byla například zakázána internetová iniciativa nazývající se Altermedia Deutschland, protože podle úřadů šířila rasistický, xenofobní, antisemitský, antiislamistický a homofobní obsah.

V lednu byla zároveň obviněna trojice extremistů (dva muži a jedna žena) z plánování bombových útoků na ubytovny pro migranty a islámská centra, připomněla agentura AP. Detektivové shromáždili důkazy, že už si podezřelí na internetu hledali postup, jak  výbušná zařízení sestrojit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám