Hlavní obsah

Pomáhají migrantům přes hranice, obvinilo Řecko novináře a aktivisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény/Skopje

Řecké úřady obvinily v úterý zahraniční dobrovolníky, že uprchlíkům radí, jak se do Makedonie dostat. Tam proniklo v pondělí několik set migrantů. Skopje už oznámila, že jich zpátky do Řecka poslala 600. Většina běženců byla podle makedonské policie vrácena už v pondělí a v noci na dnešek. Atény tuto informaci oficiálně nepotvrdily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci se vracejí zpět z Makedonie do Řecka přes řeku SuvaVideo: Reuters

 
Článek

Ohledně návratu migrantů panují nejasnosti. Atény daly najevo, že jejich přijetí „zváží” s ohledem na ubytovací kapacity v nouzových táborech.

Vrácení avizovala Makedonie už v pondělí večer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Makedonské úřady vrátily běžence zpátky do tábora Idomeni na řecké straněVideo: AP

„Víc než 700 migrantů nelegálně přišlo z Řecka... Policie a členové makedonské armády podnikají kroky pro jejich vrácení do Řecka,“ stálo v pondělním prohlášení bezpečnostních sil, které citovala DPA.

Foto: Visar Kryeziu, ČTK/AP

Migranti u hranice Řecka s Makedonií

Migrantům se podařilo v pondělí po několikahodinovém pochodu obejít bezpečnostní plot a přejít řeku na řecko-makedonské hranici. Přes rozvodněný tok natáhli lano. [celá zpráva]

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Migranti, kteří překračovali řeku, se drželi lana.

Skupinu migrantů doprovázely desítky humanitárních aktivistů a novinářů. Na makedonském území byli armádou a policií zadrženi společně s běženci.

Foto: Mapy.cz

Zatímco uprchlíky Makedonci vzali do vojenských nákladních vozidel, aktivisty a fotoreportéry po vybrání pokut za nedovolené překročení hranice propustili a nechali je jít zpátky do Řecka.

Řecký vládní zmocněnec pro uprchlíky Jorgos Kyritsis řekl médiím, že tito lidé dávají běžencům prospekty v arabštině s pokyny, jak obejít hraniční plot, který končí u několik kilometrů vzdálené řeky tvořící přirozenou hranici mezi Řeckem a Makedonií. Kyritsis varoval, že tyto zahraniční aktivisty a novináře budou chtít Atény vyhostit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci se brodí přes řeku Suva z Řecka do Makedonie (video je bez zvuku)Video: AP

Od říčky Suva se vrací do Idomeni 300 až 400 lidí patřících ke skupině směřující oklikou do Makedonie. Tam se už nedostali, hranici obsadili makedonští vojáci. Noc strávili na březích řeky a chtěli tam zůstat. Na rozdíl od Idomeni by tam ale měli horší přístup k základním potřebám.

V oblasti ráno opět pršelo a teploty klesly až ke dvěma stupňům Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám