Hlavní obsah

Německý ministr vnitra je pro registraci pobytu neunijních osob v Schengenu

– Berlín

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière navrhuje zavedení nového registru pro návštěvníky „třetích zemí” v schengenském prostoru volného pohybu. Systém by měl zajistit důležité informace o pobytu těchto osob v zóně, mimo jiné i o tom, jak dlouho se v ní zdržují.

Foto: ČTK/AP

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Článek

"Pro boj proti mezinárodnímu terorismu, zločineckým organizacím a ilegální migraci je nezbytné, abychom v budoucnu evidovali čas a místo příjezdu a odjezdu občanů třetích států do schengenského prostoru," řekl ministr v rozhovoru, který v sobotu zveřejnil list Die Welt.

V zásadě platí mezi 26 schengenskými státy svoboda cestování. Je však důležité vědět, jaké osoby do schengenského prostoru přicházejí a kdy ho zase opouštějí, zdůraznil de Maizière.

Poukázal na to, že doposud neexistuje žádná evidence toho, zda nějaká osoba skutečně přijela nebo odjela. "Nový systém s vízovými a biometrickými údaji by nás mohl varovat, když nějaký občan třetího státu překročí délku povoleného pobytu," řekl ministr.

Jeho názor podle agentury DPA dnes podpořil mluvčí parlamentní frakce CDU/CSU Stephan Mayer. "Evropa se musí před terorismem a zločinností lépe chránit," prohlásil a poukázal i na potřebu zastavit ilegální migraci. "Evropa musí úžeji spolupracovat, než tomu bylo v minulosti. K tomu by také sloužil evropský registr cest," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám