Hlavní obsah

Na seznamech radikálů Islámského státu jsou i tři pachatelé pařížských atentátů

Na interních dokumentech, které unikly organizaci Islámský stát, jsou i jména tří pachatelů pařížských teroristických útoků z 13. listopadu loňského roku, napsal v pátek web německého listu Süddeutsche Zeitung. Tajné dokumenty se jmény, telefonními čísly a adresami islamistů, které pravděpodobně vynesli nespokojenci z řad IS, považují německé úřady podle čtvrtečního prohlášení za pravé.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Restaurace u koncertní síně Bataclan, kde došlo k jednomu z útoků.

Článek

Samy Amimour, Foued Mohammed Aggad a Omar Mostefai, kteří loni v listopadu v koncertní síni Bataclan zabili 90 lidí z celkových 130 obětí pařížských atentátů, přicestovali podle dokumentů do Sýrie v letech 2013 a 2014. V dotaznících uvedli, že by chtěli bojovat za IS, možnost být nasazeni jako sebevražední atentátníci ale údajně nezaškrtli.

Dotazník strůjce atentátů Abdelhamida Abaaouda, kterého francouzské speciální síly zastřelily při razii na pařížském předměstí Saint-Denis krátce po teroristických útocích, se na seznamu nenachází. V jednom z nich ale údajně figuruje jako "ručitel" za jistého francouzského džihádistu.

Kromě osobních údajů, telefonních čísel a adres v domovských zemích islamistů dotazníky obsahují také informace o krevní skupině, rodném příjmení matky, úrovni znalosti islámského práva šaría či kontaktní údaje na osobu, kterou je třeba uvědomit v případě džihádistovy smrti.

Dokumenty obsahují podle německých médií řadu duplikátů a nejsou na něm tedy informace o 22.000 islamistů, jak se původně zdálo, ale pouze o několika tisících. Pocházejí prý většinou z arabských zemí. Na seznamu jsou především Francouzi, ale asi i stovka Němců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám