Hlavní obsah

EU v migrační krizi naprosto selhala a my nedostali nic, zuří makedonský prezident

Skopje
Aktualizováno

Makedonie platí za chyby Evropské unie učiněné během migrační krize. V rozhovoru s německým deníkem Bild to prohlásil makedonský prezident Ďorge Ivanov. Současnou osmadvacítku obvinil z toho, že selhala, pokud jde o předjímání velikosti uprchlické vlny směřující přes Turecko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V táboře v řeckém Idomeni došlo mezi migranty ke strkanici při rozdávání potravinVideo: Reuters

 
Článek

"Pokud jde o uprchlickou krizi, tak nyní platíme za chyby EU. Už jsme utratili 25 miliónů eur našich daňových poplatníků a museli jsme vyhlásit celonárodní krizi. A co jsme od Evropy dostali? Nic! Ani cent! Namísto toho jsme my jako neunijní země nyní donuceni chránit Evropu před zemí EU, a sice Řeckem," rozhořčil se Ivanov.

Atény podle něj uprchlíky z Turecka nechávají jen volně procházet. A tváří v tvář obrovskému množství běženců podle něj EU najednou nevěděla, co dělat.

Makedonie naproti tomu na takzvané balkánské cestě už od pondělí nedovolila přejít hranice z Řecka žádnému migrantovi. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tisíce přistěhovalců jsou v táboře mezi Řeckem a MakedoniíVideo: Reuters

Makedonský prezident si rovněž postěžoval, že jeho země zatím stále ještě do EU nebyla přijata. Z evropského pohledu "my nejsme nic, ani unijní země, ani součást Schengenu, ani součást NATO. Nikdo nás nechce," uvedl Ivanov.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Předseda Evropské rady Donald Tusk (vlevo) s makedonským prezidentem Ďorge Ivanovem

Osmadvacítka podle něj v souvislosti s příchodem uprchlíků ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu i dalších zemí rezignovala na obavy týkající se bezpečnosti.

"Kdybychom se spoléhali na Brusel namísto toho, že budeme sami reagovat, byli bychom zaplaveni džihádisty," dodal.

Devět tisíc zabavených pasů

Jeho země prý zabavila na 9000 padělaných či odcizených pasů, nicméně unijní státy včetně Německa se Skopje odmítají sdílet informace o islámských extremistech.

"Uprchlická krize má humanitární aspekt a bezpečnostní aspekt. Pokud jde o lidskost, Německo se zachovalo dobře. Pokud jde o bezpečnost, vaše země naprosto selhala," řekl prezident německému deníku.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Běženci na řecko-makedonské hranici

Kancléřka Angela Merkelová nicméně podle něj ukázala odvahu. "Nikdo ale nemá odvahu říct, co nás ještě čeká. Jen mezi Súdánem a Egyptem se nachází 20 miliónů migrantů, kteří se chtějí dostat do Evropy. A příliv uprchlíků neskončí, protože prostřednictvím Twitteru a Facebooku vědí všechno," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám