Hlavní obsah

Kotlebův poslanec obviněný z napadení cizince se vzdal mandátu, nahradí ho Hitlerův sympatizant

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Andrej Medvecký z Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby se v pátek vzdal poslaneckého mandátu. Byl obviněn, že v roce 2014 napadl občana Dominikánské republiky a způsobil mu těžká zranění. V pátek o tom informoval server tvnoviny.sk.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Marian Kotleba (vpravo) v doprovodu své ochranky

Článek

Medveckého, který byl také loni odsouzen k podmínečnému trestu za řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu, v parlamentu nahradí 22letý Milan Mazurek, který je podle výroků na sociální síti přesvědčením rasista.

Mazurek byl loni v létě ve skupině radikálů, kteří v Bratislavě házeli kameny na rodinu s malými dětmi pocházející ze Saudské Arábie. Útok se odehrál v den, kdy se v Bratislavě konal pochod proti migrantům. Na sociální síti se Mazurek netají obdivem k Adolfu Hitlerovi.

Nyní už bývalý poslanec Medvecký stanul ve čtvrtek před okresním soudem ve městě Námestovo. V případě uznání viny mu hrozí jeden až tři roky vězení.

V roce 2014 měl před barem ve městě Námestovo na severu Slovenska zmlátit muže z Dominikánské republiky, který přijel z Rakouska na návštěvu matky své přítelkyně. Společně s dalším mužem jej měl Medvecký mlátit pěstmi, kopat ho do hlavy a žeber. Měli přitom křičet rasistická hesla. Cizinci způsobili zranění, která si vyžádala 30denní pracovní neschopnost.

Medvecký je předsedou krajské organizace LSNS v Žilinském kraji. Byl jedním z organizátorů protestu proti migrantům, který se v Žilině konal v červenci 2015 a zúčastnil se také zářijového protestu proti NATO. Ve své předvolební kampani sliboval založení domobrany a rozšíření možnosti použití zbraně k ochraně života a majetku.

V sobotních volbách byl zvolen poslancem parlamentu za Mariana Kotleby. LSNS získala ve volbách osm procent hlasů a v novém parlamentu obsadí 14 křesel.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám