Hlavní obsah

Savčenková u soudu popřela vinu a pokračuje v hladovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck
Aktualizováno

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková pronesla ve středu před soudem v malém ruském pohraničním městě Doněck závěrečnou řeč. Popřela v ní vinu. Míní nadále pokračovat v suché hladovce.

Foto: Reuters

Nadija Savčenková za sklem u ruského soudu

Článek

„Nepřiznávám se k vině ani neuznávám rozsudek ruského soudu. V případě odsouzení se neodvolám,” řekla Savčenková podle agentury Interfax. Před soudem hovořila ukrajinsky a odsoudila režim Vladimira Putina, který podle ní lze porazit: „Majdan do Ruska. Chci svým příkladem ukázat, že totalitní režim v Rusku lze ohnout jako beraní roh. To je moje poslední slovo!“

Savčenková podle ukrajinských médií také ukázala soudci vztyčený

prostředníček, za což ji pokáral.

Když bylo oznámeno, že verdikt bude vynesen 21. a 22. března, začala zpívat ukrajinskou hymnu. Přidali se i její přívrženci v sále - a vzápětí skončil on-line přenos ze soudu, poznamenala stanice BBC na svém webu.

Foto: ČTK/AP

Nadija Savčenková za sklem u soudu v ruském Doněcku

Termín podle Ukrajinské pravdy napadla jako krátký a současně zkritizovala přesunutí její závěrečné řeči z minulého týdne na tento, kvůli čemuž vyhlásila hladovku: „Soud mi ukradl týden života a vy máte jen týden na rozhodnutí – a možná se toho dožiju.“

V hladovce míní pokračovat. Nebezpečí, že může zemřít, je reálné, protože ani nepije. Soud nadále odmítá k Savčenkové pustit ukrajinské zdravotníky a ona odmítá ty ruské.

Soud odmítl do vynesení verdiktu k pilotce kohokoli pustit, uvedl její obhájce Nikolaj Polozov: „Trojice doněckých soudců ... nedala nikomu povolení navštívit ji. Ukrajinským konzulům také odmítli povolit návštěvu Nadije Savčenkové do vynesení verdiktu.“

Obžaloba požaduje pro Savčenkovou trest 23 let vězení za vraždu, pokus o vraždu a nezákonné překročení ruských hranic. Podle obžaloby v červnu 2014 navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Podle obhajoby byla Ukrajinka tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům.

Obhajoba, Kyjev a Západ žádají osvobození Savčenkové.

Jednání o výměně zatím není možné

Rusko zatím nejednalo s Ukrajinou o výměně Savčenkové, protože až do vynesení rozsudku to ”ani teoreticky, ani prakticky” není možné, řekla ve středu novinářům mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle agentury Interfax-Ukrajina.

Již dříve se spekulovalo o možnosti, že Savčenková by mohla být vyměněna za ruské občany Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova. Ty ukrajinští vojáci zajali loni v květnu v přestřelce se separatisty na východě Ukrajiny a nyní jsou souzeni v Kyjevě jako teroristé. Podle Kyjeva jde o příslušníky ruských speciálních sil, ruské ministerstvo obrany tvrdí, že z armády odešli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám