Hlavní obsah

Lidé na Slovensku žádají zrušení Kotlebovy strany

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Organizátoři pondělního antifašistického pochodu doručili v úterý generálnímu prokurátorovi Slovenské republiky Jaromíru Čižnárovi dopis, v němž žádají, aby využil své pravomoci a podal podnět k nejvyššímu soudu na rozpuštění strany Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko (LSNS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Marian Kotleba

Článek

„Navzdory tomu, že LSNS se v sobotu dostala do parlamentu formálně demokraticky, není to demokratická strana. LSNS je morálním následovníkem a obdivovatelem zločineckého válečného Slovenského štátu, který zavraždil 60 tisíc lidí pro svou zvrácenou ideologii,“ uvedl jeden z organizátorů pochodu Matej Ivančík z Institutu lidských práv.

Předchozí Kotlebova strana Slovenská pospolitost byla už v minulosti zrušena.

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky Slováků demonstrovaly proti fašismuVideo: Ivan Vilček, Právo

Kotlebova strana je považovaná za krajně pravicovou až neonacistickou. Ve volbách jí dalo hlas přes 200 tisíc Slováků. LSNS získala osm procent hlasů a obsadí v parlamentu 14 křesel.

Prezident Andrej Kiska pozval po volbách do Prezidentského paláce předsedy stran, které se dostaly do parlamentu, kromě Kotleby. „Budeme mít v parlamentu radikální politický extremismus ve stejnokrojích,“ upozornil Kiska.

Iniciativa na odvolání prezidenta

Na sociální síti vzápětí vznikla iniciativa na odvolání hlavy státu. „Prezident Andrej Kiska neplní své sliby a nekoná v zájmu občanů Slovenské republiky. Žádáme proto s okamžitou platností odvolání prezidenta nebo vyhlášení referenda o odvolání prezidenta Slovenské republiky,“ píše se v petici. Na sociální síti ji podpořilo přes deset tisíc lidí.

Prezidenta zvoleného v přímé volbě je možné odvolat v lidovém hlasování, pokud by za jeho odvolání hlasovala nadpoloviční většina oprávněných voličů.

Nepozvali ho

Na adresu prezidenta se v úterý vyjádřil také Kotleba. Vyjádřil naději, že v případě jeho „nepozvání“ do Prezidentského paláce došlo ze strany hlavy státu „k unáhlenému gestu způsobenému atmosférou po volbách“.

Kotleba věří, že Kiska své rozhodnutí přehodnotí. „Věřím, že se začne chovat jako demokraticky zvolený prezident demokratické země k demokraticky zvolenému předsedovi parlamentní strany,“ řekl Kotleba.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

„Jeho gesto byla facka našim voličům. Ukázalo se, že není prezidentem všech Slováků, pouze některých,“ dodal člen LSNS Milan Uhrík.

Reklama

Výběr článků

Načítám