Hlavní obsah

Balkánská cesta je minulostí, oznámil slovinský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň

Slovinský premiér Miro Cerar v úterý oznámil, že se jeho země vrací ke striktnímu dodržování ostrahy hranic podle pravidel schengenského prostoru. Do země tak budou vpouštěni jen lidé s potřebnými dokumenty, patrně myšleno cestovními pasy, případně vízy.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Migranti na takzvané balkánské cestě. Když to nevyjde, zkusí to znovu a jinudy.

Článek

„Summit EU-Turecko vyslal jasné poselství pašerákům lidí a migrantům, že už žádná balkánská cesta neexistuje. Je uzavřena. Proud migrantů západním Balkánem se zastavil,“ prohlásil podle agentury AP slovinský ministerský předseda.

Některé země na balkánské trase, jmenovitě Makedonie, Srbsko a Rakousko, začaly omezovat průchod migrantů už v únoru, nyní se však mají hranice pro běžence uzavřít zcela. Shodli se na tom evropští lídři na summitu EU-Turecko a v úterý večer to potvrdilo i srbské ministerstvo vnitra.

"Vzhledem k novému režimu, který přijala členská země Evropské unie, si Srbsko nemůže dovolit, aby se stalo sběrným táborem pro uprchlíky, takže všechna opatření bude slaďovat s Evropskou unií a bude je recipročně uplatňovat na své jižní hranici s Makedonií a Bulharskem," uvedlo srbské ministerstvo vnitra podle  televize B92.

Reklama

Související témata:

Související články

Palba Islámského státu zasáhla Turecko

Jeden dospělý a dítě zahynuli v úterý při ostřelování turecké provincie Kilis, která leží poblíž syrských hranic. Palba byla vedena z území pod kontrolou...

Výběr článků

Načítám