Hlavní obsah

V dánském Aarhusu rozpustili výbor pro šaríu

Arhus

V reakci na dokumentární pořad dánské stanice TV2 s názvem Mešity za závojem rozpustili muslimové v dánském Aarhusu svou komisi pro šaríu. Ta rozhodovala, zda se páry podle islámského práva mohou rozvést.

Imám aarhuské mešity abú Bilál v odvysílaném dokumentu

Článek

Komise pro šaríu se rozhodla sama rozpustit poté, co o ní byl odvysílán pořad. V něm tři její členové řekli jedné ženě, že se nemůže rozvést, i když ji její manžel fyzicky týrá.

Muslimští představitelé v Aarhusu následně uvedli, že chtějí bojovat proti všem formám paralelních společností, proto s respektem k dánským hodnotám ukončili činnost komise.

Mnohem větší pobouření ale vyvolal imám aarhuské mešity abú Bilál. „Pokud se vdaná či rozvedená žena zaplete do smilstva a není pannou, měla by být ukamenována k smrti,” řekl na videu pořízeném tajnou kamerou v díle odvysílaném na konci února.

Hájil bití dětí

Bilál učil posluchače, mezi nimiž převažovaly ženy, že bičování a kamenování je podle práva šaría adekvátním trestem za nevěru. Zdůraznil, že v Dánsku nejsou tyto praktiky povoleny.

Zmíněný muslimský představitel také obhajoval bití dětí, pokud se nechtějí modlit, či systém trestů oko za oko: „Pokud někdo zabije muslima, měl by být zabit.”

Důvěra je pryč. Je to ostuda pro naprostou většinu umírněných muslimů
starosta města Jacob Bundsgaard

Aarhuská mešita Grimhøj na sebe připoutala pozornost už loni v září, když otevřeně prohlásila, že podporuje Islámský stát.

V reakci na jednotlivé díly pořadu TV2 starosta Aarhusu Jacob Bundsgaard v neděli oznámil podle severu CPH Post, že město již nepodporuje výstavbu velké mešity.

„Po těchto zjištěních za dalších souvislostí musí být projekt zastaven. Důvěra je pryč. Je to ostuda pro naprostou většinu umírněných muslimů, ale je to jejich odpovědnost odsoudit ty, co se nechtějí integrovat, ty, co naléhali na ženu, aby se vrátila k muži, který ji zneužíval a nechali ho znásilňovat ji.”

Doplnil, že náboženská svoboda je v Dánsku důležitá. „Ale kvůli věcem, které vypluly na povrch, nevidím tento projekt jako schůdný,” dodal k výstavbě mešity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám