Hlavní obsah

EU a Turecko znovu řeší, kam s migranty. A Řecko opět volá po solidaritě

Brusel
Aktualizováno

Politické špičky EU a Turecka se v Bruselu pokoušejí dospět k dohodě, která by dopomohla zvládnout migrační krizi. Evropští politici se v té souvislosti chystají prohlásit tzv. balkánskou cestu za uzavřenou a rádi by přesvědčili Ankaru, aby výměnou za slíbené tři miliardy eur přijala zpět ekonomické migranty. Turci by zase rádi mluvili o vstupu do Unie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry 13 000 migrantů na Řecko Makedonské hraniciVideo: AP

 
Článek

"Pracujeme společně, bok po boku, pro budoucnost našeho kontinentu," poznamenal turecký ministerský předseda Ahmet Davutoglu.

Dodal, že v neděli večer absolvoval "užitečné jednání" s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a nizozemským premiérem Markem Ruttem, jehož země nyní předsedá Evropské unii.

Kromě finanční pomoci by mohla osmadvacítka Turecku výměnou za přijetí ekonomických migrantů nabídnout, že se ujme migrantů, kteří zůstávají v Turecku, ale podle stávajících imigračních pravidel mají právo na azyl v Unii.

Milión ročně

Za loňský rok připlulo do Evropy více než milión lidí, z nichž většina dorazila na člunu právě z tureckého území. Řeč tedy bude nejvíce o situaci v Turecku a Řecku, potažmo Itálii, respektive o pomoci, kterou budou ostatní země osmadvacítky ochotny těmto zemím poskytnout.

Na řecko-makedonské hranici se v současné době tísní na 13 tisíc migrantů a názory jednotlivých členských zemí na to, kam s nimi, se stále rozcházejí. Řecko, jehož se problém primárně týká, apeluje na evropskou solidaritu a volá po celoevropském systému přerozdělování.

Je to náš společný problém, není to problém jedné země. Je to evropský problém. Je třeba najít evropské řešení.
Řecký premiér Alexis Tsipras

Novinářům to při příchodu na jednání unijních premiérů a prezidentů řekl řecký ministerský předseda Alexis Tsipras a dodal, že kromě přerozdělování migrantů je třeba také zajistit to, aby jich do Řecka a Itálie přicházelo méně.

"Je to náš společný problém, není to problém jedné země. Je to evropský problém. Je třeba najít evropské řešení," podotkl Tsipras. Evropa podle něj stojí na společných hodnotách, mezi které patří solidarita a "sdílení břemene".

Athény zároveň v pondělí oznámily, že do 15. března dostojí svým závazkům a dokončí výstavbu provizorních přístřeší pro 37 400 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám