Hlavní obsah

Moskva: Příměří v Sýrii bylo za 24 hodin patnáctkrát porušeno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že za posledních 24 hodin bylo příměří v Sýrii patnáctkrát porušeno. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení na webové stránce ministerstva. Ruské agentury informovaly rovněž o tom, že o situaci ve válkou zmítané zemi spolu telefonicky hovořili ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký protějšek John Kerry. Oba přitom vyjádřili optimismus, pokud jde o dodržování klidu zbraní. Příměří platí od minulého pátku.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Ruské bitevní letouny Suchoj Su-25 nad Latákijí

Článek

Lavrov podle Moskvy s Kerrym hovořil i o mírových rozhovorech o Sýrii, které mají být v Ženevě zahájeny příští týden. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura očekává, že jednání začnou 10. března. Schůzky podle něj budou stejně jako na konci ledna nepřímé. "Někteří přijedou již devátého. Jiní, kvůli problémům s hotelovou rezervací, přijedou 11. března. Ostatní pak 14. března," uvedl již dříve de Mistura.

Šéf ruské diplomacie v telefonátu se svým americkým kolegou zdůraznil, že je důležité, aby byla na jednáních zajištěna účast širokého spektra opozičních skupin, včetně syrských Kurdů. Ti patří mezi klíčové spojence koalice vedené USA v boji proti Islámskému státu, Turecko ale kurdské milice YPG považuje za teroristickou organizaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám