Hlavní obsah

Slovensko u voleb. Fico přiznal, že večer si bude kousat nehty

– Slovensko
Právo, Ivan Vilček

Účast ve slovenských parlamentních volbách, které se konají pouze v sobotu, je podle všeho vysoká. „Chodí mladí, střední ročníky i ti starší. Lidé stojí často ve frontách,“ řekla Novinkám členka volební komise v bratislavské čtvrti Dúbravka.

BEZ KOMENTÁŘE: Volby na SlovenskuVideo: Ivan Vilček , Novinky

 
Článek

Brzo ráno, aby se vyhnul větší pozornosti médií, odevzdal v Bratislavě svůj hlas i premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) s manželkou Svetlanou a synem Michalem. „Přišli jsme tak brzo z praktických důvodů. Je tady méně lidí,“ připustil Fico.

Předseda Směru zdůraznil, že bude respektovat jakýkoli výsledek voleb. „Lidé to mají ve svých rukou. Budou si vybírat nejen své zástupce, ale také charakter země,“ uvedl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Volební místnost v Bratislavě

Fico předpokládá, že do parlamentu se může dostat rekordní počet stran. „Přes den si chci ještě vyřídit nějaké rodinné věci, mám na starosti psa a podobně. Kolem páté až šesté hodiny si už půjdeme kousat nehty do centrály Směru,“ řekl Fico televizi TA3 a agentuře TASR.

Mladí chtějí změnu

„Od rozdělení Československa jsem se voleb nezúčastnil. Teď mě naštvalo, že vláda hází podnikatelům klacky pod nohy a hlasoval jsem pro změnu,“ říká Karol z města Senica.

Michaela z bratislavské Dúbravky odevzdala svůj hlas opoziční straně, kterou však nechtěla konkretizovat. „Domnívám se, že věci na Slovensku nejdou správným směrem. Pracuji v nedaleké Vídni a vím, že řada mých kamarádů hledá práci raději v zahraničí,“ řekla.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hlas odevzdaly i mladší ročníky

Důchodce Štefan je s Ficovou vládou spokojen a svůj hlas dal straně Směr. „Pro nás důchodce udělal Fico dost. Můžeme jezdit vlaky zdarma, před koncem roku nám vyplácí vánoční příspěvek k důchodu,“ uvedl.

Student Rado dal hlas nové straně Sme rodina - Boris Kollár. „Chtěl jsem vyzkoušet něco nového. Ostatní jsou tam už dvacet let,“ říká.

Bývalý učitel Viliam Kišš se narodil 28. února 1916. Žije v obci Hodruša-Hámre a volby si ani ve věku sta let nenechal ujít. „Demokracie není perfektní, ale nic lepšího nemáme,“ parafrázoval Winstona Churchilla.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hlas odevzdali i mladší ročníky

Tragédie ve volební místnosti

V bratislavské městské části Ružinov došlo k tragédii. Přímo ve volební místnosti zkolaboval starší muž. „Přivolaným záchranářům se ho nepodařilo oživit," uvedl mluvčí záchranářů Boris Chmel.

Lyžování a volby

Velký nápor voličů zažila Demänovská dolina, kde se v sobotu konal světový pohár ve sjezdovém lyžování. „Máme připravené hlasovací lístky i pro turisty. Pokud by byl nedostatek hlasovacích lístků, požádáme okresní volební komisi o další zásilku,“ řekl deníku Sme starosta obce Pavčina Lehota Miroslav Ščasný.

Rodina z Prešova si vyřídila voličské průkazy a přišli hlasovat těsně před odjezdem skibusu. „Na svahu si už pak užijeme pouze lyžování a závody,“ uvedli shodně.

Reklama

Výběr článků

Načítám