Hlavní obsah

V uprchlickém centru ve Švédsku ubodali žadatele o azyl

Stockholm

V uprchlickém centru ve Švédsku byl v pátek při bitce mezi žadateli o azyl ubodán k smrti devatenáctiletý muž. Další tři žadatelé o azyl byli zatčeni. Informovala o tom podle agentury AFP švédská policie. Podle ní jde již o třetí vraždu v azylovém středisku ve Švédsku od začátku roku. Incident se stal u obce Lindesberg, asi 160 kilometrů západně od Stockholmu.

Foto: Kicki Nilsson/Icon/TT News Agency, Reuters

Ubytovny pro uprchlíky ve švédském Lindesbergu

Článek

"Motiv útočníků zatím vyšetřujeme," řekl agentuře AFP mluvčí policie Stefan Wickberg. Národnost útočníků a oběti odmítl sdělit. Muž byl nožem bodnut do krku a krátce po převozu do nemocnice zraněním podlehl.

Wickberg také uvedl, že azylové domy jsou problematické a že policie do nich bývá často volána k zásahu. "Mnozí z žadatelů přišli z oblastí bojů. A tak pro ně není samozřejmé, aby si rozuměli s každým," dodal policejní mluvčí.

V současné migrační krizi přijalo Švédsko v přepočtu na počet obyvatel nejvíce uprchlíků z evropských zemí. Loni se v této desetimiliónové zemi registrovalo podle národního úřadu pro migraci přes 160 000 žadatelů o azyl.
Podle téhož úřadu se počet hlášení násilných činů policii loni zdvojnásobil na 322 oproti 148 v předchozím roce.
Od listopadu Švédsko přijalo řadu opatření včetně kontrol na hranicích za účelem regulace přílivu nových uprchlíků.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám